Arheologii au descoperit un ou de găină intact, vechi de 1.000 de ani
Arheologii israelieni au descoperit un ou de găină intact, cu o vechime de circa 1.000 de ani. Acesta a fost găsit într-un sit arheologic situat în oraşul Yavne, într-o hazna ce datează din perioada islamică, potrivit Autorității pentru Antichităţi din Israel, relatează publicația Haaretz.
Faptul că oul a fost descoperit intact după atâtea secole se datorează condiţiilor specifice din acel spaţiu, care au ajutat la conservarea lui, au explicat arheologii din Israel.
Oul prezenta o crăpătură de mici dimensiuni în partea inferioară
Acesta prezenta o crăpătură de mici dimensiuni în partea inferioară, astfel încât majoritatea conţinutului său s-a scurs, rămânând doar o cantitate redusă de gălbenuş, care a fost păstrată pentru viitoare analize ADN.
Avicultura a fost introdusă în regiune în urmă cu 2.300 de ani, în timpul perioadelor elenistică şi romană timpurie.
O reducere semnificativă a procentului de oase de porc găsite în siturile din regiune provenind din perioada islamică, începând din secolul al VII-lea, a fost remarcată, reflectând interdicţia religiei islamice de a consuma carnea acestui animal.
”Familiile aveau nevoie de un substitut de proteine accesibil, care nu necesita răcire şi conservare, pe care ei l-au găsit în ouă şi carne de pui”, au precizat arheologii.
În aceeaşi groapă, arheologii au descoperit, de asemenea, trei păpuşi confecţionate din oase, tipice perioadei islamice, folosite pe post de jucării. În cadrul săpăturilor pe scară largă realizate în acest sit arheologic, echipa a dezgropat o zonă de producţie extinsă şi diversă datând din perioada bizantină, în urmă cu aproximativ 1.500 de ani.