Prima pagină » Știri » Arhiepiscopia din Alba: Preotul din Ditrău, implicat într-un conflict care îi depășește competențele

Arhiepiscopia din Alba: Preotul din Ditrău, implicat într-un conflict care îi depășește competențele

Arhiepiscopia din Alba: Preotul din Ditrău, implicat într-un conflict care îi depășește competențele
Preotul parohiei din comuna Ditrău, Bíró Károly, s-a implicat într-un conflict care îi depășește competențele, iar poziția sa referitoare la cei doi angajați din Sri Lanka nu coincide cu cea a Bisericii Romano-Catolice, susțin reprezentanții Arhiepiscopiei din Alba-Iulia.

Potrivit unui comunicat al Arhiepiscopiei Romano-Catolice de Alba Iulia, transmis vineri, porunca cea mare a lui Isus este iubirea, iar creștinii trebuie să îi accepte pe cei care sunt creștini, dar și pe cei de altă religie.

„Constatăm cu regret că preotul capelan al parohiei din Ditrău, Bíró Károly, s-a implicat într-un conflict care îi depășește competențele și poziția lui nu coincide cu punctul nostru de vedere. Poziția Bisericii este clară, Biblia atenționează poporul ales să accepte străinii, pentru că ei înșiși au fost străini în Egipt. Porunca cea mai mare a Domnului Isus este iubirea, creștinul fiind caracterizat în plus și prin iubirea de dușman. Creștini fiind, trebuie cu atât mai mult să-i acceptăm pe cei care sunt creștini, dar chiar și pe cei de altă religie. Sfântul rege Ștefan al Ungariei în Preceptele adresate fiului său, Sfântul Emeric, îl atenționează să-i primească pe străini, pentru că o țară cu o singură limbă este slabă”, se arată în comunicat.

Reprezentanții Arhiepiscopiei au subliniat, că, în plus, Catehismul Bisericii Catolice spune că „accesul la muncă și la profesie trebuie să fie deschis tuturor, fără discriminare nedreaptă, bărbați și femei, sănătoși și handicapați, autohtoni și imigranți”, iar, în funcție de împrejurări, societatea trebuie să-i ajute pe cetățeni să-și găsească un serviciu.

„În mod firesc și noi așteptăm de la toți oaspeții admiși, de la orice semen al nostru stabilit pentru o perioadă mai scurtă sau mai lungă în comunitățile noastre, să se adapteze cutumelor țării, poporului sau societății noastre. Cultura ospitalității este cu atât mai dezirabilă din punctul nostru de vedere cu cât nu putem uita nici un moment că toți suntem pelerini pe acest pământ pe care trăim din harul lui Dumnezeu. Nu putem să uităm nici faptul că membrii propriei noastre comunități, mii de concetățeni ai noștri sunt nevoiți să lucreze în străinătate pentru o viață mai bună, unde și ei la rândul lor au fost primiți cu ospitalitate; aceasta este atitudinea pe care o așteptăm și noi și o considerăm naturală”, se mai arată în comunicatul Arhiepiscopiei Romano-Catolice de Alba Iulia.

Reprezentanții acesteia invită comunitatea implicată în tensiunile din Ditrău să ia în considerare aspectele prezentate, pentru ca în locul înverșunării să primeze omenia, rațiunea, iar înainte de toate, „să aibă în vedere principiul iubirii și toleranței creștine și să se străduiască să păstreze pacea”.

„Reprezentanții oficiali ai Bisericii, preoții, să înțeleagă slujirea comunității ca una menită să calmeze emoțiile și tensiunile și nu să le intensifice, conducând astfel la dialog, nu la ură și dezbinare”, se mai arată în comunicat.

Sătenii din Ditrău, județul Harghita, sunt supărați că o brutărie a angajat doi emigranți din Sri Lanka și se tem că aceștia vor crea probleme.

Primarul comunei Ditrău, Puskas Elemer, a declarat, joi, corespondentului MEDIAFAX, că sâmbătă va fi organizată o adunare populară în care lumea va putea să își spună punctul de vedere și se vor oferi toate explicațiile legate de prezența celor doi străini.

Puskas spune că brutăria a angajat doi oameni din Sri Lanka din cauza lipsei forței de muncă.

Firma are peste 90 de angajați, din care 18 sunt localnici, din Ditrău, iar restul din zonă, iar pentru că mai aveau nevoie de personal și nu găseau au adus doi oameni din Sri Lanka, cu acte, însă oamenii s-au arătat nemulțumiți deoarece i-au confundat pe cei doi cu migranți ilegali și s-au temut că vor crea probleme.

Citește și