Arhiepiscopia Tomisului ia atitudine după scandalul iscat în ultimele zile de decizia Departamentului pentru Situații de Urgență condus de Raed Arafat de a monta geamanduri în formă de cruce în apa mării. Purtătorul de cuvânt, preotul Eugen Tănăsescu, spune că acestea ”sunt rezultatul unei gândiri fistichii” și nu sperie pe nimeni, dimpotrivă ”dă nădejde”.
”Geamandurile lui Arafat sunt rezultatul unei gândiri fistichii. Crucile împodobesc mormintele creștinilor. Dar nu ca vestitoare ale morții, ci ca preașteptări ale Învierii în Hristos. Așadar, s-a ratat epic semnificația crucii. Nu sperie pe nimeni, domnule Arafat, ci e invers: dă nădejde”, a precizat într-o postare pe pagina de Facebook, Eugen Tănăsescu.
”Inginerii din birourile lui Arafat nu cred c-au văzut vreodată valurile mării, nici măcar în poze. Altfel nu-mi explic brilianta idee de a face crucile din polistiren. Care se rupe la primul bobârnac. Asta e, atât s-a gîndit și d-aia suntem unde suntem. Așteptăm și bărci de salvare din polistiren…”, a mai scris acesta pe
Facebook.
Noile geamanduri au fost achiziționate de Fundația SMURD, fondată de secretarul de stat MAI Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență. Acestea au costat 2.499,3675 lei cu TVA. Până în prezent, geamandurile au fost montate la Eforie și Vama Veche.
Toți operatorii de plaje sunt obligați ca, pe lângă geamandurile existente, de culoare portocalie, care avertizează turiștii să nu înoate dincolo de ele, să monteze și unele sub formă de cruce.
„Pericol de înec după acest punct. 30 de oameni au murit anul trecut după ce au depăşit geamandurile. Întoarce-te acum!“, scrie pe „monumentele funerare”.
Arafat: ”Este mai traumatizant să vezi o resuscitare sau o persoană decedată decât o geamandură la distanţă”
În total sunt cinci astfel de geamaduri, iar instalarea lor face parte dintr-un proiect gândit în urmă cu doi ani, spune Raed Arafat.
”Este mult mai traumatizant pentru un adult, şi mai ales pentru un copil, să vadă o resuscitare şi o persoană declarată decedată decât să vadă o geamandură la distanţă”, a transmis Arafat.
Reprezentanţii serviciului de salvamar au susţinut că turiştii nu au ţinut cont de acest mesaj. Mai mult, în timpul unei furtuni, partea de sus a unei geamanduri în formă de cruce a fost ruptă de valuri.
După ce salvamarii au criticat aceste geamanduri și au spus că sunt inestetice și chiar periculoase, secretarul de stat Raed Arafat a spus că ideea e ucisă.
„Am comis-o din nou! Am încercat să facem ceva care să sporească acţiunile de prevenire a înecurilor pe durata sezonului de vară. Un proiect gândit acum doi ani de specialişti, şi finanţat din fonduri non-guvernamentale, care are ca scop semnalarea, într-un mod foarte vizibil, a zonelor periculoase unde au avut loc mai multe înecuri în ultimii ani. Ca să fie vizibil şi să atragă atenţia, nu putea fi o mică minge plutitoare, fiind necesară o vizibilitate mai mare când te apropii de zona de pericol. Ideea unei cruci de culoare roşie poate fi interpretată în mai multe feluri, însă ea semnalează pericolul de la distanţă, iar când te apropii de ea şi mai mult poţi citi şi textul de avertizare, atrăgându-ţi atenţia că deja eşti foarte aproape de pericol”, a scris Raed Arafat, in urmă cu câteva zile pe Facebook.