Arhiepiscopul Calinic al Argeşului, despre băutură: „Este o diferenţă enormă între a te îmbăta şi a gusta un păhăruţ”
Bine cunoscut pentru vorbele sale pline de înțelepciune, arhiepiscopul de Argeş şi Muscel, ÎPS Calinic, are câteva poveţe despre consumul de alcool şi explică diferenţa între a te îmbăta şi a gusta un păhăruţ, ca medicament.
După ce, pe parcursul postului Sfintei Marii, a explicat, aproape zilnic, în pilde, ce înseamnă postul pentru suflet, minte şi trup şi cum se ţinea în vremurile de odinioară, ÎPS Calinic Argeşeanul continuă şi după marea sărbătoare seria poveţelor presărate cu citate din Biblie.
Miercuri, 17 august, arhiescopul de Argeş şi Muscel s-a oprit la cei care consumă alcool.
„Ne întreabă Sfântul Vasile cel Mare: Ştii oare cine este Cel pe Care ai să-L primeşti când te împărtăşeşti? Este Cel Care ne-a făgăduit: Eu şi Tatăl Meu vom veni la el şi la el vom locui. Pentru ce I-o iei înainte cu beţia şi închizi intrarea Stăpânului? Pentru ce îndemni pe duşman să ocupe mai dinainte intrările tale? Beţia nu primeşte pe Domnul; beţia alungă Duhul Sfânt. Fumul alungă albinele, iar beţia, alungă harurile duhovniceşti”, a spus ÎPS Calinic, potrivit Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului.
Vinul, un medicament pentru inimă, dar și un aducător de necaz
„Zice Scriptura: vinul veseleşte inima omului”, transmite arhiepiscopul înțelept.
Arhiepiscopul de Argeş şi Muscel explică, pe înţelesul tuturor, când este vinul un medicament şi o bucurie şi când începe să aducă necazuri.
„Sfântul Vasile cel Mare, nu ştiu, doar presupun, că a gustat şi el un pahar cu vin, ştiind că este un medicament pentru stomac, cum sfătuia şi îndemna Sfântul Apostol Pavel, pe ucenicul său, Timotei, care era bolnav de stomac. Zice să ia un pahar cu vin pentru desele lui neputinţe. Iată că vinul este un medicament şi o bucurie, că zice Scriptura. Aşadar, Sfântul Vasile cel Mare combate în cuvântul său: Împotriva celor care se îmbată, nu împotriva celor care servesc un pahar cu vin. Este o diferenţă enormă, între a te îmbăta şi a gusta un păhăruţ, până la două”, mai spune ÎPS Calinic.
Ierarhul de la Curtea de Argeş spune că, şi când vine vorba de băutură, cheia, ca-n multe alte lucruri, e măsura şi îndeamnă la cumpătare.
„Se zice în proverbele româneşti: bea un pahar! Apoi, după ce pui bază la stomac (adică guşti ceva), bea şi pe al doilea, iar când vine vorba de al treilea, varsă-l jos! Ce înţelepciune la români! Măsura în toate!”, spune arhiepiscopul.