Arhitect, despre stingerea incendiului care a izbucnit la Prefectura Suceava: „Au intervenit ca pe vremea lui Ştefan cel Mare“
Arhitectul sucevean Viorel Blănaru a criticat intervenţia pompierilor la incendiul care a avut loc în cadrul Palatului Administrativ din Suceava, sâmbătă dimineața. Specialistul în administrarea monumentelor de patrimoniu a declarat că pompierii au stins focul care a cuprins acoperişul edificiului istoric, exact ca în perioada lui Ştefan cel Mare, cu apă, relatează Adevărul.
Stingerea incendiului de la Prefectura Suceava, făcută cu tehnologii depășite
Arhitectul Viorel Blănaru a vorbit despre existența tehnologiilor moderne de stingere a flăcărilor, care nu afectează clădirile de patrimoniu şi s-a arătat îngrijorat de o intervenţie similară la monumente precum Voroneţ.
„Cred că străbunicii mei s-au întors în mormânt. S-a intervenit ca pe vremea lui Ştefan cel Mare, cu găletuşa cu apă. Bine, o găletuşă modernă care se cheamă rezervor, cu o ţeavă, care se cheamă tulumbă pentru udat.
Aceeaşi metodă era folosită în secolul XV, XVI, XVII. S-a mai adăugat poate nişte spumă, care a fost inventată în secolul XIX. Unde este modernismul în stingerea incendiilor, în secolul XXI?
Ce se întâmpla dacă ardea Voroneţul sau orice biserică pictată? Dădeau cu apă? Ce mai rămânea? Un morman de pietre?”, a întrebat Blănaru.
Întrebrile și nemulțumirea arhitectului sunt justificate în condiţiile în care în Bucovina sunt opt biserici pictate care fac parte din patrimoniul UNESCO.
Stingerea incendiului ar putea să cauzeze distrugeri iremediabile
Intervenţia cu apă asupra picturilor ar putea să cauzeze distrugeri iremediabile.
Cu un sistem modern de stingere a incendiilor a fost dotat Muzeul de Istorie din Suceava, în 2016, cu un an înainte de modernizarea mansardei de la Palatul Administrativ, care a luat foc sîmbătă.
Directorul Muzeului Bucovinei, Emil Ursu, a declarat pentru Adevărul, că este vorba despre un sistem cu gaz inert.
„Fiecare cameră are calculat, în funcţie de volum, gaz inert înmagazinat într-o butelie, racordată la o centrală proprie. Dacă, Doamne fereşte, senzorul detectează anumite tipuri de mirosuri sau fum, porneşte o alarmă care sună 20 de secunde, după care se blochează uşa, şi se eliberează gazul la o presiune de 40 de atmosfere. Stinge automat orice incendiu”, a spus Emil Ursu.