Armata a pierdut un TAB pe fundul Dunării, într-un exercițiu NATO. Ca să-l scoată, trebuie să intervină civilii
MApN a confirmat informația că un TAB nu a mai putut fi scos de pe fundul Dunării, în urma unei simulări a unui accident care presupunea tocmai un astfel de incident, că vehiculul lua apă și militarii trebuiau să fie salvați. Incidentul a avut loc sâmbăta trecută, pe 15 iulie, în cadrul exercițiului Argedava Saber 17, parte a Saber Guardian 2017, cel mai mare exercițiu desfășurat de NATO anul acesta.
Operațiunea a avut loc pe malul drept al brațului Borcea, în zona localității Bordușani, cu un amfibiu blindat de tip TAB-77, conform MApN, militarii aflați la bord raportând că apa pătrunde în transportor.
„Evenimentul face parte din gama de situații tactice luate în calcul de planificatorii exercițiului. Echipajul transportorului și forțele de sprijin special destinate pentru această situație au pus în aplicare procedurile de salvare și evacuare a personalului, care au funcționat conform standardelor și baremelor stabilite. Niciun militar nu a fost rănit pe timpul acestor operațiuni”, arată MApN.
Lucrurile nu au mai funcționat la fel de bine însă când a venit vremea ca TAB-ul să fie scos din apă.
„Evacuarea transportorului amfibiu blindat TAB-77 nu a fost posibilă pe loc, cu echipamentele standard din dotarea unității, ca urmare a caracteristicilor cursului de apă din zona respectivă. Operațiunea de scoatere a mijlocului tactic scufundat va fi realizată ulterior, cu ajutorul unor utilaje furnizate de un operator specializat civil, în cooperare cu structuri din M.Ap.N”, arată Armata.
MApN mai arată că navigația pe Dunăre nu a fost afectată și că locul unde s-a scufundat TAB-ul a fost semnalizat conform procedurilor, iar căpitănia portului Fetești a fost informată.
Inițial, surse militare au precizat pentru Mediafax că simularea scufundării unui TAB, în cadrul exercițiului Saber Guardian, s-a desfășurat conform planului, militarii au fost scoși cu toții din apă, însă când a trebuit să fie scos la suprafață și TAB-ul, curenții au fost prea puternici și nu au mai permis finalizarea exercițiului, astfel că acesta a rămas pe fundul apei.