Armata Română, FĂRĂ șef al Marelui Stat Major. Curtea de Apel SUSPENDĂ decretul lui Iohannis
„Respinge cererea de repunere pe rol ca nefondată. Respinge excepția inadmisibilității cererii de suspendare, excepția lipsei calității procesual active a reclamantului și excepția lipsei calității procesuale pasive a pârâtei Administrația Prezidențială ca nefondate. Ia act de renunțarea reclamantului la judecata capătului de cerere privind anularea Decretului nr. 1131/2018. Admite cererea în parte. Dispune suspendarea executării Decretului nr. 1131/2018 până la pronunțarea instanței de fond. Cu recurs în termen de 5 zile de la comunicare. În cazul declarării, cererea de recurs se va depune la Curtea de Apel București,” se arată în decizia magistraților Curții de Apel București.
MApN a contestat, la Curtea de Apel București, decretul prin care a fost prelungit mandatul de șef al Statului Major al Apărării pentru generalul Nicolae Ciucă. Ministerul a cerut suspendarea și anularea decretului.
Președintele Klaus Iohannis a semnat pe 28 decembrie 2018, decretul de prelungire, cu un an, a mandatului generalului Nicolae Ciucă ca șef al Statului Major al Apărării, după ce a respins în ședința CSAT propunerea făcută de MApN pentru această funcție. Ulterior, premierul Viorica Dăncilă și ministrul Apărării, Gabriel Leș, au acuzat că șeful statului nu a avut bază legală pentru această decizie, deoarece propunerea de prelungire a mandatului nu a venit din partea MApN.
Gabriel Leș, a declarat că în MApN, regula este ca mandatele șefilor Marelui Stat Major să nu fie prelungite și nu avea altă soluție decât aceea de a ataca decretul lui Iohannis de prelungire a mandatului lui Nicolae Ciucă, pentru că îl consideră ilegal.
„Eu am comunicat și cu domnia sa (președintele Klaus Iohannis, n.r.) și public că nu vreau să prelungesc acest mandat. Regula în MApN este să nu se prelungească astfel de mandate. În acest moment, noi avem un decret în vigoare. Avem șef al Statului Major al Apărării, care astăzi a fost la Bruxelles. Nu aveam cum să nu vin și să atac acest decret, care din punctul nostru de vedere este ilegal. Legea spune clar: ministrul Apărării propune persoana, premierul avizează și apoi semnează președintele. Am pus Armata și anumiți oameni într-o situație dificilă din lipsa dialogului. Eu documentele le-am trimis cu două săptămâni înainte de ședința CSAT. Am încercat să iau legătura cu domnul președinte. S-a întâmplat că nu a avut timp. Am vorbit cu unul dintre consilieri. Am fost deschis la negociere atunci, să vedem care este cea mai bună variantă. Nu s-a dorit,” a declarat ministrul Apărării, Gabriel Leș, la Digi24.
După aflarea deciziei Curții de Apel București, Ministerul Apărării Naționale anunță că, din 1 februarie, pe funcția de locțiitor al șefului SMAp a fost împuternicit generalul-locotenent Laurian Anastasof.
„Ministerul Apărării Naționale va pune în aplicare hotărârea instanței de judecată, de îndată ce aceasta va fi comunicată oficial. Cu privire la situația locțiitorului șefului SMAp, precizăm faptul că această funcție este îndeplinită până astăzi, 31 ianuarie 2019 inclusiv, de către generalul-locotenent Adrian Tonea, iar începând cu data de 1 februarie 2019, prin ordin al ministrului Apărării Naționale, a fost împuternicit pentru îndeplinirea atribuțiilor acestei funcții generalul-locotenent Laurian Anastasof,” precizează MApN într-un comunicat de presă.