Armata SUA va acorda atenție deosebită militarilor care dau semne de stres

Publicat: 16 02. 2012, 08:55
Actualizat: 27 02. 2012, 19:11
Armata americană va acorda mai mare atenție militarilor care dau semne de stres, pentru a se asigura că beneficiază de asistență, după atacul armat care s-a soldat cu 13 morți, joi, la baza Fort Hood, din Texas, a anunțat, luni, generalul Robert Cone, relatează AFP.

Armata americană va acorda mai mareatenție militarilor care dau semne de stres, pentru a seasigura că beneficiază de asistență, după atacul armat care s-asoldat cu 13 morți, joi, la baza Fort Hood, din Texas, a anunțat,luni, generalul Robert Cone, relatează AFP.

Autorul, psihiatrul musulman Nidal Malik „Hasan era militar. Șiavem și alți militari care ar putea suferi de același stres și sămanifeste aceleași semne ca și el”, a declarat comandantul bazeiîntr-o conferință de presă.

„Trebuie să privim problema în ansamblul armatei noastre, nu doarla nivelul comunității medicale” din care făcea parte comandantulHasan, a subliniat el.

Potrivit familiei, Hasan se plângea că este hărțuit în interiorularmatei din cauza confesiunii sale musulmane și se temea că va fitrimis în curând în Afganistan. Dorea să părăsească armata șiîncerca să negocieze rambursarea costului aferent studiilorefectuate.

„Este responsabilitatea fiecăruia să se asigure că avem grijă de ainoștri”, a spus generalul, afirmând că a „ordonat comandanților dela Fort Hood să se asigure că persoanele care au probleme vor fiajutate”.

Potrivit generalului Cone, orientarea religioasă a militarilor nuva juca niciun rol în acest efort de identificare. Atacatorul eramusulman și își exprimase opoziția față de războaiele din Irak șiAfganistan.

„Căutăm persoane care se confruntă cu probleme personale grave șicomportamente care nu au nicio legătură cu religia”, a asiguratel.

Potrivit primelor concluzii ale anchetei, dezvăluite sâmbătă seara,suspectul se pare că a acționat singur la baza texană de la FortHood, dar poliția nu exclude posibilitatea ca el să fie dorit săcomită un atentat sinucigaș.

„Vom examina foarte serios personalul și vom încerca să vedem totce putea fi făcut pentru a evita” acest masacru, a afirmatgeneralul Cone.

Mediafax