Arme de foc LA LIBER și FĂRĂ CURSURI DE INSTRUIRE pentru demnitari și diplomați. Un deputat liberal a descoperit ce lipsește românilor
Deputatul PNL Florin Roman a depus, la Senat un proiect de lege pentru modificarea art.14 alin.(1) lit.g) din Legea nr.295/2004 privind regimul armelor și munițiilor, republicată, cu modificările și completările ulterioare.
„Au absolvit un curs de instruire teoretică și practică, organizat de o persoană juridică autorizată pentru această activitate, în condițiile prevăzute în normele metodologice de aplicare a prezentei legi, cu excepția persoanelor prevăzute la art. 14 alin (2) lit. a), respectiv demnitarii, magistrații, diplomații, militarii și polițiștii, pe perioada cât sunt în activitate și după încetarea activității, pensionare, trecerea în rezervă sau retragere, după caz, cu excepția situației în care aceștia și-au pierdut calitatea din motive imputabile lor”, se arată în proiectul de lege.
Liberalul vrea ca în lege să fie stipulat faptul că armele de apărare cu glonț pot fi procurate și de către următoarele categorii de persoane: demnitarii, magistrații, diplomații, militarii și polițiștii
„Articolul 13 din Legea nr. 295/ 2004 privind regimul armelor și munițiilor, republică, cu modificările și completările ulterioare reglementează categoriile de persoane fizice care pot fi autorizate să procure arme letale. Astfel, la lit. a) a alin. (2) al art .13 prevede că armele de apărare pot fi procurate și de către următoarele categorii de persoane: demnitarii, magistrații, diplomații, militarii și polițiștii, pe perioada cât sunt în activitate și după încetarea activității, pensionare, trecerea în rezervă sau retragere, după caz, cu excepția situației în care aceștia și-au pierdut calitatea din motive imputabile lor.”
În expunerea de motive, liberalul susține că magistrații, diplomații, militarii și polițiștii nu ar mai avea nevoie să urmeze cursuri de instruire teoretică și practică, pentru că „în timpul anilor de carieră militară și polițienească, aceste persoane au avut în dotare armament de luptă automat și semiautomat cu muniție de război, folosit în misiunile reale și aplicații în trupe și tehnică militară”. Roman nu specifică nimic însă despre motivul pentru care demnitarii și diplomații ar trebui să dețină arme cu glonț și – mai ales – de ce sunt exceptați de la cursurile speciale în care să învețe când și cum să folosească armele. De asemenea, nu a indicat cine sunt românii asimilați categoriei de demnitari.
Senatul este primă cameră sesizată pe proiectul de lege, Camera Deputațiilor fiind for decizional.