Arnold Schwarzenegger, reacție dură după ce un dentist american l-a împușcat pe leul Cecil

Publicat: 31 07. 2015, 18:43

La câteva zile după împușcarea leului Cecil de către stomatologul american Walter James Palmer, actorul Arnold Schwarzenegger a părut mai angajat ca niciodată în cauza de salvare a marilor feline, informează lefigaro.fr.

Actorul a publicat pe contul său de Twitter un montaj, alcătuit din două fotografii. Prima imagine îl prezintă pe starul american în tinerețe, cu torsul gol și un trofeu în fiecare mână, după ce câștigase un concurs de culturism. Fotografia este însoțită de textul următor: „Acestea sunt trofee!”. A doua fotografie prezintă imaginea unui leu și este însoțită de un alt text: „Acesta nu este (un trofeu, n.r.)!”.

Fostul guvernator al statului California a cerut apoi internauților nu doar să îi redistribuie aceste mesaje, ci și să facă donații în beneficiul societății National Geographic pentru ajutorarea felinelor de talie mare.

Cu doar câteva ore înainte, starul hollywoodian l-a criticat dur pe dentistul american, pe contul său de pe platforma Instagram: „Încetați să mai ucideți feline. Să ucizi un leu, asta nu înseamnă că ești curajos. Să te înrolezi în armată, asta înseamnă curaj. Încercați să faceți acest lucru înainte de a ucide un leu. Protejarea felinelor înseamnă să fii curajos”. Actorul a publicat și o fotografie cu el însuși, însoțită de mesajul „STOP”.

Arnold Schwarzenegger nu este singurul actor celebru care a reacționat după uciderea leului Cecil. Actrița Mia Farrow și-a exprimat și ea indignarea pe rețelele de socializare. Ea a publicat pe contul ei de Twitter adresa la care se află cabinetul stomatologic al doctorului Palmer. Inițiativa a fost interpretată eronat de mulți internauți, care au crezut că actrița și-a publicat adresa personală – violând astfel termenii de utilizare ai platformei Twitter.

Alte vedete din showbiz, precum Jimmy Kimmel și Ricky Gervais, l-au criticat în termeni duri și l-au ironizat fără menajamente pe medicul Palmer prin intermediul unor mesaje publicate pe rețelele de socializare.

De la începutul acestei săptămâni, stomatologul american Walter James Palmer a primit numeroase critici, dar și amenințări cu moartea. În orașul său, Bloomington, aflat la periferia metropolei Minneapolis, doctorul Palmer este obligat să rămână ascuns în vila sa luxoasă, pentru a evita furia localnicilor și a asociațiilor care militează pentru protejarea animalelor și a naturii.

După ce oficialii din Zimbabwe au dezvăluit identitatea ucigașului leului Cecil, activiștii au folosit motoarele de căutare online pentru a descoperi datele de contact ale doctorului Palmer și, apoi, rețelele de socializare pentru a distribui informații despre cabinetul lui stomatologic și familia sa, generând un val de furie pe internet, suficient de puternic pentru a-i anihila pur și simplu activitatea din spațiul digital.

În fața cabinetului doctorului Palmer, o slujbă funerară în memoria leului Cecil s-a încheiat cu plasarea unui număr impresionant de trandafiri roșii și a câtorva zeci de jucării din pluș – cele mai multe reprezentând animale din junglă – în fața ușii încuiate a cabinetului.

Vânătoarea de trofee, practică a unor vânători bogați care plătesc zeci de mii de dolari pentru a obține permisul ce le dă voie să ucidă animale sălbatice protejate, reprezintă de multă vreme subiectul unor dezbateri globale. Susținătorii vânătorilor, dar și unii dintre ecologiști spun că, dacă este realizată într-un mod responsabil, vânzarea acelor permise scumpe unor vânători interesați de animalele de talie mare și care au mulți bani poate să ajute programele de protejare a speciilor periclitate.

Un studiu din 2009, realizat de Uniunea Internațională pentru Conservarea Naturii, a estimat că vânătorii de trofee ucid aproximativ 600 de lei în fiecare an. În octombrie 2014, reprezentanții United States Fish and Wildlife Service au propus includerea leului african pe lista speciilor amenințate cu dispariția. În acest fel, autoritățile vor trebui să stabilească un ghid de practici în ceea ce privește permiterea importurilor de trofee de vânătoare. Propunerea este analizată în această perioadă.

Cecil era monitorizat cu atenție de cercetătorii de la Universitatea Oxford încă din 2008, într-un studiu ce vizează declinul populațiilor de lei africani, pentru a-i ajuta pe oamenii de știință să înțeleagă mai bine amenințările și riscurile cu care se confruntă aceste animale. Potrivit Wildlife Conservation Research Unit, divizie a Departamentului de Zoologie de la Universitatea Oxford, frații adulți și puii lui Cecil vor fi cel mai probabil uciși de alți masculi adulți care vor încerca să preia controlul asupra acelui teritoriu.

Dezbaterile referitoare la vânătoarea de trofee se poartă de multă vreme în rândul activiștilor pentru conservarea naturii și drepturile animalelor, fără să ajungă însă întotdeauna în atenția publicului general. Atunci când un bărbat din Texas a plătit 350.000 de dolari pentru a vâna și ucide un rinocer negru (specie protejată) în Namibia, în acest an, valul de indignare a rămas la nivelul acestei comunități de ecologiști. Însă moartea lui Cecil, un leu în vârstă de 13 ani, care a fost gonit de pe teritoriul său dintr-un parc național din Zimbabwe, a atins o coardă sensibilă a opiniei publice.

Doctorul Palmer a plătit aproximativ 54.000 de dolari pentru a vâna acest animal, potrivit presei, iar, în 2009, a plătit 45.000 de dolari la o licitație organizată pentru a conserva habitatul elanilor din California. Numele lui a apărut în acel an în The New York Times, după ce a ucis un elan de la o distanță de 68,5 metri cu un arc, în încercarea de a stabili un nou record mondial la vânătoarea cu arcul.

Potrivit Zimbabwe Conservation Task Force, leul Cecil a fost vânat cu o arbaletă, după ce a fost gonit de pe teritoriul său și, inițial, ademenit cu mâncare. Cecil, cunoscut de toți vizitatorii Parcului Național Hwange din vestul statului Zimbabwe grație coamei sale spectaculoase de culoare neagră, a fost doar rănit atunci când a fost atins de o săgeată. Vânătorii i-au luat urma timp de două zile înainte de a-l ucide cu o armă de foc. Cecil a fost decapitat și jupuit, iar trupul lui neînsuflețit a fost lăsat să putrezească.

Doi bărbați din Zimbabwe, un fermier și un vânător profesionist, care au fost acuzați că l-au ajutat pe doctorul Palmer, au apărut în fața unui tribunal, miercuri, fiind acuzați de braconaj. Oficialii din Zimbabwe spun că și doctorul Palmer va fi cercetat pentru braconaj.