Prima pagină » Știri » Articolul integral scris de Vlad Georgescu, în Huffington Post, referitor la cazul EADS

Articolul integral scris de Vlad Georgescu, în Huffington Post, referitor la cazul EADS

Articolul integral scris de Vlad Georgescu, în Huffington Post, referitor la cazul EADS
Articolul integral scris de Vlad Georgescu, în Huffington Post, referitor la cazul EADS

Direcția Națională Anticoruptie (DNA) din România anchetează membri importanți ai Guvernului și ai serviciilor secrete: aceștia ar fi încasat mită în valoare de peste 60 milioane de euro, pentru a facilita pentru EDAS, în 2005, un contract de peste 743 de milioane de euro în România. În parte, banii provin din fonduri UE. Pe lângă EADS Deutschland GmbH, Fujitsu Siemens Computer și Microsoft în această afacere apar și numele lui Gerhard Schroeder, Bodo Hombach, Ion Țiriac și Klaus Mangold, precum și cel al candidatului la presedinția României, Elena Udrea.

Cazul, prea puțin luat în seamă de presa germană, este considerat cea mai complexă anchetă la nivel guvernamental și de concerne din istoria IT și a sistemelor de securitate. Anchetele se derulează simultan în SUA, Austria și România. Acordul (de securizare a frontierelor externe ale României) a fost revizuit în august 2004 și semnat în 2005 în prezența lui Gerhard Schroeder, pentru securizarea granițelor externe ale României, el fiind facilitat de Klaus Mangold și Ion Țiriac. Ceea ce nu este nici ilegal, nici neobișnuit. În contextul general anchetatorii români și americani și-au pus o serie de întrebări.

Punctul de plecare îl reprezintă textul contractului prin care statul român, prin Ministerul Afacerilor Interne, la rândul lui reprezentat de agenția locală S.C. COMEX SA, se angajează să plătească 743 de milioane de euro către EADS, sumă care a fost redusă inițial de la 650 la 543 de milioane de euro pentru a crește în 2009 cu 200 de milioane de euro.

Potrivit unor surse de la București, DNA va cere cel târziu săptămâna viitoare ridicarea imunității parlamentare a mai multor foști miniștri și parlamentari pentru a putea declanșa anchetarea lor.

Una dintre figurile centrale este Ioan Rus, fost director general la DaimlerChrysler Transilvania (până în 2000), apoi ministru de Interne și creierul acordului MAI-EADS.

Din rapoartele DNA prezentate Parlamentului reiese că:

Fujitsu Siemens a funcționat ca mijloc de spălare de bani în ambele scandaluri de corupție EADS și Microsoft. La ‘rugămintea Fujitsu Siemens” au fost deschise conturi offshore în Cipru prin care miniștri de rang înalt au încasat bani sub forma unor onorarii de consultanță sau retrageri de numerar.  Fujitsu Siemens a folosit, printre altele, firmele Gessa și Profinet ca un fel de canal suplimentar de transfer al banilor, în care s-au scurs sume care însumează 15% din valoarea totală a contractului. Într-o clauză secretă a acordului dintre EADS Deutschland GmbH și MAI, Fujitsu Siemens este trecut ca subcontractant exclusive, pentru o parte a acordului cu o valoare de circa 60 de milioane de euro. Acești bani au fost transferați de FSC către membri de rang înalt din Guvernul român prin firme offshore înființate în Cipru.
Candidată la prezidențiale în atenția procurorilor.

Una dintre figurile proeminente figuri ale acestei afaceri este actuala candidată la președinți, Elena Udrea. Aceasta a trecut în declarația de avere drept credit cele 9 milioane de euro, pe care fostul său soț Dorin Cocoș, care se ascunde în Dubai acum, i-a primit ca șpagă, și neagă orice legătură cu acordul EADS-Fujitsu, spunând că nu știe nimic.

„Principiul de a declara șpaga la Fisc ca fiind un credit are la bază un motiv bun”, susține un insider de la București. „După trei ani cererile de rambursare a creditului dispar, astfel că banii sunt spălați chiar sub ochii autorităților”.

Udrea, ale cărei șanse în sondaje sunt reduse în comparație cu Victor Ponta și Klaus Iohannis, nu a avut se pare în trecut nicio dificultate în a mușamaliza anumite fapte, dacă e să aruncăm o privire asupra firmei de investiții Impact Developer& Contractor.

Un document intern al „Direcției de Inspecție și Control”, o instituție de control subordonată inițial Ministerului Mediului și apoi premierului, a arătat într-un raport din 2011 cu numărul 9068 că Impact Developer&Contractor a acționat de nenumărate ori ilegal în legătură cu proiectul de investiții de milioane de euro Greenfield, în care au fost defrișate mai multe hectare din pădurile aparținând Primăriei București.

Conform raportului, studii de mediu, obligatorii potrivit legislației UE și celei naționale pentru un astfel de proiect, au fost falsificate. Din stenograme SRI, în posesia cărora am intrat, reiese că încă din 2007 Impact Developer&Contractor discuta cu funcționari ai Primăriei București în privința eliberării avizelor de mediu, deci cu mult timp înainte ca acestea să fi fost prezentate. DNA anchetează de mai mulți ani această firmă și a blocat, până la clarificarea lucrurilor, conturi în valoare de aproape patru milioane de euro. Întrebată în legătură cu această afacere, firma Impact Developer&Contractor n-a răspuns.

Ministrul Mediului de atunci Elena Udrea a ignorat rapoartele anchetatorilor, sprijinând în acest mod sistemul condus de multimilionarul bucureștean Gheorghe Iaciu.
Un cetățean a înaintat, în urmă cu doi ani, o plângere Comisiei Europene referitor la aceste nereguli. În acest mod, documente, în posesia cărora am intrat, au ajuns la Directoratul General pentru Mediu al Comsiei Europene de la Bruxelles. În mai 2012  directorul Departamentul ENV.A1, românul Ion Codescu, a răspuns la această pângere, precizând că,în urma informatiilor primate, s-a deschis o procedură de infringement cu nr. 2012/4032. Cetățeanul din București a trimis documentele originale ale procurorilor români la Directoratul General pentru Mediu și o serie de copii la comisarul pentru Mediu de la acea vreme, Janez Potocnik, și la președintele Comisiei Europene, Manuel Barroso.

În pofida documentelor provenite de la procurorii români anticorupție, Comisia Europeană a ridicat acțiunea de infringement în 2013, după o vizită efectuată funcționarilor UE la București. Decizia a fost motivată prin prezența unui Plan de Urbanism Zonal (PUZ), considerat de DNA ca fiind ilegal și a cărei legalitate a fost contestată chiar de către justiția română. Pare o chestiune pur românească faptul că Elena Udrea candidează la președinție, în pofida complicațiilor din EADS și din scandalul Impact Developer&Contractor din jurul lui Gheorghe Iaci. O privire atentă în culise arată că multinaționalele occidentale sunt implicate activ în afacerile de corupție din țara balcanică.

București – drumuri scurte, plăți rapide – afacerile perfecte în afara legii

Potrivit rechizitoriului DNA, EADS Deutschland a plătit o primă șpagă în valoare de patru milioane de euro încă din 2004. Pe lângă FSC în afacere sunt implicate și firmele subcontractoare UTI și Felix Telecom. Investigațiile DNA, declanșată la solicitarea FBI, ridică semne de întrebare și în legătură cu rolul jucat de  Gerhard Schröder, Klaus Mangold și Ion Țiriac: aceștia ar fi contribuit la încheierea acordului, facilitând mai multe discuții la București, la nivel guvernamental.

În special rolul lui Klaus Mangold, fost președinte al DaimlerChrysler și al Rothschild Deutschland GmbH, ridică semne de întrebare, întrucât acesta avea legături directe cu viitorul ministru de Interne, Ioan Rus, cel aflat acum în centrul anchetei. Rus a fost până în anul 2000 director general al DaimlerChrysler Transilvania și care a ajuns apoi direct ministru de Interne.

O altă figură centrală este fostul manager al lui Boris Becker, Ion Țiriac, o persoană cunoscută și în Germania. În rechizitoriul procurorilor DNA apare în dosarul EADS și numele băncii sale, care astăzi se numește Unicredit Țiriac Bank. Din punct de vedere juridic, rolul fostului cancelar Gerhard Schröder, care a militat vehement în 2004 pentru semnarea acordul MAI-SISF între EADS Deutschland Gmbh și statul român, este pur întâmplător. După lobby-ul făcut de Klaus Mangold pentru parafarea contractului, în august 2004, Schröder a devenit, în 2006, consilier al firmei Rothschild Deutschland, al cărui șef este Klaus Mangold.

Pe lista întâmplărilor miraculoase de la București apare și o altă personalitate politică: Bodo Hombach. Acesta trecea drept un consilier apropiat al fostului cancelar german și s-a mai aflat în vizorul presei din România, înmomentul în care grupul WAZ a preluat 50% din cotidianul România Liberă și a interzis redacției ziarului să scrie despre cazul EADS.

Martori oculari din redacția de atunci a României Libere au confirmat încercarea grupului WAZ de a mușamaliza scandalul EADS.
Scandalul de corupție EADS are un substrat politic: pentru a adera la UE, România trebuia să-și securizeze granițele externe. Prin urmare România a apelat la serviciile agenției de consultanță BEARING POINT pentru a efectua un studiu de fezabilitate în valoare de 430.000 de euro. După numai două zile, BEARING POINT a  recomandat o singură firmă: EADS Deutschland GmbH.

Pe baza acestei recomandări, EADS a obținut fără licitație publică contractul pentru  sistemul tehnic de supraveghere. Este cel puțin de neînțeles de ce cancelarul de atunci, Gerhard Schröder, a tolerat această procedură.
Un grafic creat de Centrul de Investigații Media, finanțat de Google și de Departamentul american de Stat, prezintă rețeaua de firme și participarea directă ai DaimlerChrysler.

DaimlerChrysler, care, alături de Ion Țiriac, Ioan Rus și Klaus Mangold, s-a aflat la vârful acordului EADS în România, a fost cercetat, într-un context asemănător, și de autoritățile americane. În anul 2010, în urma unei înțelegeri cu statul american, concernul a plătit 185 de milioane de euro  comisia de supraveghere a Bursei SECntr-un context asemănător, biroul de supraveghere a Bursei SEC a cercetat modul în care concernul german a plătit statului american pentru a nu fi continuate cercetările.

În plângerea penală la Procuratura München I, dezvăluită săptămâna trecută de site-ul LifeGen.de, se arată că: rechizitoriul întocmit de procurorii DNA arată clar că pe traseul spăgilor, EADS Deutschland GmbH trebuie să fi jucat de la început un rol activ în plănuirea infracțiunilor.

Într-adevăr, anexele secrete din contract, care ar putea fi furnizate de DNA autorităților germane, ar putea stabili cu exactitate rolul celor Fujitsu Siemens Computer (FSC). Firma a fost subcontractor și a fost responsabilă de cel puțin 60 de milioane de euro, care, prin intermediul unor offshore-uri din Cipru, înființate de FSC cu ajutorul unui partener român, au juns la membri de rang înalt din Guvernul român.

Gravitatea imensă a faptelor reiese nu doar din definiția criminalității economice organizate, ci și din faptul că la mijloc sunt bani ai contribuabililor din UE, sume de ordinal sutelor de milioane de euro, așa cum reseie din raportul ,,EX-POST EVALUATION REPORT ON THE RESULTS AN IMPACTS OF ACTIONS CO-FINANCED BY THE EXTERNAL BORDERS FUND ANNUAL PROGRAMME 2010″.

Trebuie remarcat faptul că acest raport a fost realizat un membru important al MAI din România, cu scopul de a justifica finanțarea securizării granițelor SISF, încredințată EADS.

Statul român n-a fost în niciun moment capabil să asigure cele 743 de milioane de euro, astfel că proiectul a fost finanțat, parțial, prin programul PHARE al UE, iar restul prin credite. EADS Deutschland a introdus în afacere firme precum FSC și mai apoi Gessa și Profinet, pentru a facilita transferul de bani spre București și Cipru.

Ce a știut Angela Merkel după 2005?

De ce nu a fost informată cancelaria despre scandalul de corupție în care este implicat EADS și dacă Angela Merkel știa de mașinațiunile de la București e greu de spus. În orice caz, Mangold a fost decorat de Merkel pentru meritele sale în dezvoltarea economiei germane.

Dacă aruncăm o privire pe Wikipedia este clar că Angela Merkel ar fi trebuit să fi fost informată despre ceea ce se întâmplă la București: în cadrul cancelariei germane responsabil pentru BND (precum și pentru coordonarea celor trei servicii secrete ale Germaniei) este Departamentul 6 – al cărui șef este, de la 1 ianuarie 2010, Günter Heiß. Bugetul Departamentului a crescut pentru 2013, ajungând la la 531,1 milioane de euro și iar pentru 2014 la 552,59 milioane de euro.

În dosarul aflat la Procuratura din München se arată că:

Faptul că EADS Deutschland GmbH  s-a desființat în 2013, iar activitatea filialei Cassidian a fost sistată cu un an înainte dovedește că cele două firme au avut ca rol principal în primul rând acoperirea unor structuri corupte masive și, îndeosebi, evitarea unei anchete penale. Locurile de muncă, care s-au pierdut în acest context, au fost premeditate.