Artiști din București și din țară au protestat, vineri, prin spectacol, în fața sediului TNB
Peste două sute de actori, cascadori, muzicieni, bibliotecari și-au mutat scena în fața Teatrului Național din București, protestând prin câteva momente de spectacol, cerând astfel majorarea salariilor și alocarea pentru cultură a unu la sută din PIB, anul viitor.
Reprezentanți ai Operei și Operetei din București, ai Circului Globus, ai Asociației Cascadorilor, ai Sălii Palatului, ai Federației Bibliotecilor, Teatrelor Notara, Bulandra, Târgu-Jiu, Cluj, Piatra-Neamț, Bacău, Râmnicu-Vâlcea, Timișoara, Iași, Brașov, Ploiești, Galați au susținut câteva momente de spectacol și și-au aplaudat colegii, în fața sediului TNB.
Artișii au cerut "rolul principal", susținând că ei nu fac figurație, spunând că guvernanții au stat în poziția de spectator în ultimii patru ani, de când își tot cer aceste drepturi, dar nimeni nu îi baga în seamă.
"Vă propun să jucați bine ceea ce ei joacă prost de 17 ani, să faceți înainte de fiecare spectacol microscenete, indiferent unde vă veți affa, în țară sau în străinătate, în care să atacați ceea ce fac ei. Aveți suficientă imaginație și oameni destul de talentați ca în două-trei minute înaintea fiecărui spectacol, pe toate scenele din România și din străinătate, să arătați tuturor celor care vin să vadă și să aprecieze actul de cultură ce fac guvernanții", a afirmat, vineri, secretarul general al Blocului Național Sindical (federație care susține protestul artiștilor), Matei Brătianu.
Artișii sunt nemulțumiți de actualul proiect de lege cu privire la cultură, care nu prevede și majorări salariale, potrivit președintelui Federației Artiștilor Interpreți, Leonard Pădureț. "Vrem unu la sută din PIB pentru cultură, este momentul ca a noatră cultură, în anul Sibiu – capitală europeană, să primească acești bani, este momentul să se gândească cu toții cei care au putere de decizie la soarta și la nivelul lucrătorilor din cultură. Ce vom face? Știm ce vom face. Nu ne vom opri. Sperăm ca aceste momente să le organizăm de plăcere, să facem spectacolele de plăcere", a subliniat Pădureț.