ASF a decis intrarea în faliment a Astra Asigurări. Ce se întâmplă cu cele 4,6 milioane de polițe

ASF a decis intrarea în faliment a Astra Asigurări. Ce se întâmplă cu cele 4,6 milioane de polițe
Publicat: 26/08/2015, 17:56

Consiliul Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) a cerut miercuri intrarea în faliment a Astra Asigurări, aflată în administrare specială, după ce compania nu a reușit să atragă 425 milioane lei la capital, despăgubirile urmând să fie acordate de Fondul de Garantare.

UPDATE 17:10Asigurații Astra pot să denunțe polițele și vor primi înapoi de la companie o cotă parte din prime, dacă operațiunea are loc până când instanța decide falimentul asigurătorului, sau de la Fondul de Garantare a Asiguraților (FGA), dacă solicitarea este transmisă ulterior.

Solicitările de despăgubire se ridică în prezent la 76 milioane lei, potrivit datelor furnizate de ASF miercuri, într-o conferință de presă în care autoritatea a anunțat că va cere instanței falimentul Astra.

UPDATE 16:45 Valoarea rezervelor de despăgubire la Astra Asigurări este de 650 milioane lei, impactul calculat de ASF ridicându-se la 700 milioane lei, în timp ce Fondul de Garantare a Asiguraților are disponibilități de 1 miliard de lei, acoperind necesarul Astra, a declarat președintele ASF, Mișu Negrițoiu. Astra Asigurări are 1,8 milioane de asigurați, cu 2,5 milioane de polițe valabile, potrivit datelor ASF.

După analizarea raportului administratorului special al Astra Asigurări, KPMG, Consiliul ASF a decis închiderea procedurii de redresare financiară a companiei și revocarea KPMG, precum și retragerea autorizației de funcționare a Astra, a declarat miercuri președintele ASF, Mișu Negrițoiu.

El a adăugat că altă decizie a vizat solicitarea de intrare în procedura de faliment.

Consiliul ASF s-a întrunit miercuri în ședința săptămânală, în cadrul căreia a dezbătut situația Astra, pe baza raportului întocmit de administratorul special al asigurătorului, KPMG, după ce procesul de majorare a capitalului companiei cu 425 milioane lei a eșuat.

Negrițoiu spunea la finele lunii mai că, în situația în care majorarea de capital nu se va efectua la Astra, varianta de avarie este preluarea obligațiilor de răscumpărare de către Fondul de Garantare a Asiguraților.

„Cu Fondul de garantare avem diverse scenarii pentru Astra, privim cel mai rău caz și putem face față unei situații limită. Dacă avem 900 milioane lei la fondul de garantare, iar Astra ar fi în situație de lichidare, ar trebui probabil să cheltuim toate aceste rezerve. Dacă am fi avut mecanismul de rezoluție, cheltuielile ar fi la jumătate. Azi, în cazul Astra, nu putem face nicio intervenție, în afară de administrarea specială, nu putem face altceva decât lichidarea”, mai spunea șeful ASF la sfârșitul lunii aprilie.

Acționarii majoritari ai Astra, The Nova Group Investments și Epsilon Estate Provider, controlate de omul de afaceri Dan Adamescu, au transmis luni că vor să aducă banii necesari în companie, dar în două etape, până în septembrie 2016, solicitând totodată ASF să retragă administrarea specială, precum și limitarea activității de subscriere aplicată în mai.

De asemenea, Adamescu a cerut autorității sa-i permită asigurătorului să preia AXA Life Insurance.

Astfel, cei doi acționari majoritari au propus ca plan de redresare a companiei să contribuie cu 425 milioane lei la capitalul Astra, respectiv suma prevăzută ca necesar pentru majorarea de capital, proces eșuat săptămâna trecută, dar în două etape.

Prima tranșă, de 150 milioane lei, ar urma să fie plătită până la sfârșitul acestui an, iar restul de 275 milioane lei până la 30 septembrie 2016.

„În condițiile aprobării planului de redresare financiară, actionarii sunt pregătiți să susțină nevoile urgențe ale companiei cu fonduri, că etapă preliminară și temporară până la finalizarea demersurilor privid majorarea de capital”, au transmis acționarii Astra luni.

ASF a comunicat joi că, în ședința din această săptămână a Consiliului autorității, se va decide asupra situației Astra Asigurări, după ce va analiza raportul pe care KPMG îl va întocmi cu privire la derularea procesului de redresare.

Niciun investitor nu a fost interesat să participe la majorarea de capital la Astra, astfel că administratorul special KPMG a transmis miercuri seară că analizează împreună cu ASF posibilele variante de redresare a companiei, apreciind că nu va putea fi adoptat alt plan fără o suplimentare de capital.

A treia etapă de majorare a capitalului social prevăzută de planul de redresare a Astra, adresată atât acționarilor existenți, cât și altor investitori instituționali, pentru suma de 425 milioane lei, s-a încheiat pe 19 august.

„Din analizele efectuate în dezvoltarea planului de redresare, nu am identificat variante fezabile ale acestui plan ce ar putea conduce la redresarea ASTRA fără majorarea capitalului social. (….) nu credem că un plan alternativ la planul actual de redresare ar putea fi conceput fără elementul de majorare a capitalului. Astfel, după clarificarea rezultatului subscrierilor, vom fi în măsură să prezentăm concluziile noastre, precum și măsurile pe care le propunem în consecință spre aprobarea ASF, cu care ne aflăm în permanentă comunicare și colaborare, așa cum am fost de altfel pe întreg parcursul perioadei de administrare speciala”, au spus reprezentanții KPMG.

Compania de asigurări se află în proces de redresare financiară din februarie 2014, având ca administrator special firma KPMG Advisory.

Acționarii Astra Asigurări, companie controlată de omul de afaceri Dan Adamescu, au aprobat în urmă cu două săptămâni suspendarea procedurii de majorare a capitalului social, ajunsă în cea de-a treia etapă, destinată investitorilor instituționali. Astfel, acționarii Astra au decis suspendarea procesului de majorare a capitalului până la suspendarea efectelor deciziei ASF 999 din 26 mai.

În raportul din 10 iulie prin care KPMG Advisory convoacă AGEA la Astra este prezentat răspunsul Autorității de Supraveghere Financiară la o adresă a societății privind solicitarea acționarilor The Nova Group Investments România și Epsilon Estate Provider, controlate de Adamescu, de suspendare a implementării majorării capitalului social al Astra.

Totodată, ASF preciza la acel moment că, în urma analizării efectuate asupra elementelor reclamate de acționarii celor două firme, respectiv „neconformitatea prospectului”, „administrarea specială exercitată în mod necorespunzător”, „lipsa oportunității participării la majorarea capitalului social a acționarilor existenți cât mai ales a potențialilor investitori strategici”, nu au fost identificate încălcări ale prevederilor Legii nr. 297/2004 și ale reglementărilor emise, astfel încât în cazul în speță nu sunt incidente prevederile art. 180 litera d din lege.

Astfel, potrivit legislației incidente, derularea unei oferte de acțiuni se poate suspenda de către ASF, „dacă există indicii temeinice privind încălcarea prevederilor prezentei legi și a reglementărilor emise” (art. 180 litera d din Legea nr. 297/2004 cu modificările și completările ulterioare) și nu la cererea acționarilor emitentului.

Compania de asigurări a atras, după primele două etape ale majorării de capital doar 134.000 lei, din totalul de 425 milioane lei necesare. Din 6 august a început etapa destinată investitorilor instituționali, care s-a încheiat la 19 august, ASF purtând discuții în ultima perioadă cu mai multe fonduri de investiții, în special din China.

Conform reprezentanților administratorului special, au avut loc negocieri cu o serie de investitori strategici interesați în procesul de majorare a capitalului social al Astra, iar rezultatele acestor negocieri urmau să fie cunoscute la încheierea operațiunii de majorare a capitalului.

În octombrie 2014, Astra și-a majorat capitalul cu 65,1 milioane de lei, în cadrul primei etape, la 257,8 milioane de lei, în urma derulării unei oferte de vânzarea de acțiuni noi către acționarii existenți.

După încheierea operațiunii, capitalul social al asigurătorul a atins 257,8 milioane de lei, deținut de The Nova Group Investments România SA – 72,75% și Epsilon Estate Provider SRL- 27,01%, alături de mai multe persoane fizice și juridice, cu o participație reprezentând 0,23% din capitalul social.

The Nova Group Investments România și Epsilon Estate Provider sunt controlate de omul de afaceri Dan Adamescu, aflat în arest la domiciliu.

Președintele Autorității de Supraveghere Financiară, Mișu Negrițoiu, a declarat recent că discuțiile pentru preluarea Astra sunt destul de avansate, existând șanse „bune” în această vară să fie rezolvată problema sau ca firma să intre într-un nou plan de redresare cu un investitor strategic, însă că depinde de acționari, dacă vor „s-o mărite”, cu „pretenții mari la zestre”.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Care a fost cauza morții lui Silviu Prigoană. Ce au descoperit medicii legiști
Silviu Prigoană a slăbit 40 de kilograme în 8 luni. Ce regim a ținut fostul...
FOTO. Andreeea Bălan, apariție spectaculoasă la Protevelion 2025. Rochia a lăsat la vedere mult
Corpul unui bărbat dat dispărut a fost găsit trei zile mai târziu într-un aparat de...
„Mă odihnesc” Ultimele cuvinte ale lui Silviu Prigoană înainte să moară. Unul dintre prietenii cu...
Scandal acasă la Silviu Prigoană, după anunţul morţii acestuia. Adriana Bahmuţeanu a chemat poliția pentru că nu...
Șef militar NATO: „Sunt absolut sigur că dacă rușii nu ar fi avut arme nucleare,...
Cum putea fi Silviu Prigoană salvat de la moarte. Acuzații la adresa lui Raed Arafat:...
Vin ninsorile și în București! Când ninge în Capitală, potrivit meteorologilor Accuweather
Lanţul de erori care a dus la moartea tragică a lui Andrei. A fost consultat...
Ce au descoperit legiștii la autopsia lui Prigoană! De ce a murit, de fapt
România ar putea adera complet la spațiul Schengen de la 1 ianuarie 2025. Cum va...
Avem testamentul lui Silviu Prigoană. Ce primesc Adriana Bahmuțeanu și celelalte foste soții
Un jurnalist britanic dă verdictul noului DUSTER 2024: Merită să-l cumperi?
Care sunt cele mai frumoase târguri de Crăciun din Europa de vizitat în 2024? În...
Au fost creați ROBOȚII care pot ridica de 1.000 de ori greutatea lor
Românii, obligați să prezinte buletinul. Cine nu îl are, NU ia banii. Statul supraveghează tot
Vremea marilor schimbări pentru aceste zodii. Se mută în casă nouă
Cum au reacționat copiii minori ai lui Silviu Prigoană când au aflat că tata a...
Cine este Mihaela Prigoană, văduva lui Silviu Prigoană. Omul de afaceri s-a căsătorit cu frumoasa...
Cum l-a visat Adriana Bahmuțeanu pe Silviu Prigoană: “Iartă-mă, dacă ți-am greșit! A fost ca...
Dana Nălbaru și Dragoș Bucur și-au arătat cămara cu provizii de iarnă. Polemică aprinsă în...
BANCUL ZILEI. Un ardelean se uită la un tip ce face flotări, apoi începe să-și...
Una dintre cele mai vechi și mai prestigioase organizații de presă britanice și-a închis toate...