ASF a instituit administrarea specială la compania de asigurări Astra și a suspendat conducerea

Publicat: 18 02. 2014, 15:55
Actualizat: 05 02. 2019, 13:48

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a instituit procedura de redresare financiară prin administrare specială a companiei asigurare reasigurare Astra, a suspendat acționarii și conducerea și a numit firma KPMG ca administrator special.

„Se dispune deschiderea procedurii de redresare financiară prin administrare specială, conform prevederilor art. 8 alin. (1) lit. b) coroborat cu prevederile art. 7 lit. a) din Legea 503/2004, republicată, la Societatea de Asigurare-Reasigurare ASTRA S.A (…) reprezentată legal de domnul Iulius Alin Bucșă, în calitate de președinte Directorat. Art. 2.- Se desemnează KPMG ADVISORY SRL”, se arată în decizia ASF.

Începând de marți, ASF a suspendat atribuțiile legale ale acționarilor semnificativi și ale persoanelor semnificative ale societății de asigurare/reasigurare care se transferă administratorului special pe toată perioada administrării speciale precum și drepturile de vot în privința numirii și revocării membrilor Consiliului de supraveghere ai societății, dreptul la dividende al acționarilor, activitatea, precum și dreptul la remunerație al membrilor consiliului de supraveghere.

Suspendarea operează și își produce efectele pe toată durata procedurii de redresare financiară prin administrare specială.

„Administratorul special preia integral atribuțiiie persoanelor semnificative ale societății de asigurare supuse procedurii de redresare financiară prin administrare specială, așa cum acestea rezultă potrivit legii și actelor constitutive ale societății de asigurare”, se arată în decizia adoptată marți de ASF.

În urmă cu două săptămâni, MEDIAFAX a anunțat că ASF suspectează Astra Asigurări că a subestimat în mod voit daunele pe care ar putea să le plătească, astfel că rezervele constituite au fost cu 40% mai mici decât era necesar, respectiv cu 100 milioane lei, potrivit unui raport raport al instituției, pe baza căruia BNR a sesizat DNA.

KPMG va trebui să inițieze „în regim de urgență” procedurile legale de majorarea capitalului social până la un nivel care să permită societății respectarea cerințelor de solvabilitate și lichiditate și să facă inventarierea dosarelor de daună, înregistrate în evidențele societății de asigurare, în vederea evaluării daunelor reale și a stabilirii obligațiilor față de creditorii de asigurări, activitatea de verificare. Inventariere și instrumentare a dosarelor se va face în regim de urgență.

Administratorul va lua luarea măsurilor necesare pentru calcularea corespunzătoare și în conformitate cu cerințele legale a rezervelor tehnice constituite de societate.

Pe parcursul acestui proces, companiei îi va fi interzis să efectueze investiții în valori mobiliare si imobiliare, cu excepția plasamentelor în depozite bancare și titluri de stat/certificate de trezorerie.

De asemenea, se va interzice înstrăinarea bunurilor și/sau activelor societății de asigurare, fără aprobarea prealabilă a ASF.

KPMG va luat măsurile necesare în vederea accelerării recuperării împrumuturilor acordate în cadrul grupului și interzicerea acordării de noi împrumuturi, va inventariea și evalua, conform normelor în vigoare, creanțele înregistrate în evidențele societății și va anula creanțele din asigurare aferente contractelor ieșite din perioada de valabilitate, cu înregistrarea rezultatelor în contabilitatea societății, în regim de urgență.

Totodată, va avea lor reanalizarea politicii de reasigurare șt plasarea riscurilor către reasigurători cu rating acordat de agenții de rating recunoscute.

Ovidiu Tempea, tovidiu@mediafax.ro