Un asistent medical de la Spitalul Municipal Ploiești a fost arestat, fiind acuzat că falsificat documente medicale care atestau încadrarea unor persoane în grad de handicap, beneficiarii primind fără drept 45.000 de lei și că, timp de cinci ani, a luat mită, falsificând fișe medicale auto.
Potrivit unui comunicat dat publicității marți de Poliția Prahova, bărbatul are 42 de ani, iar activitatea sa infracțională s-a derulat, conform anchetatorilor, pe o perioadă de câțiva ani, transmite corespondentul MEDIAFAX.
Astfel, asistentul este suspectat că în perioada 2010 – 2012 a falsificat acte medicale care au stat la baza încadrării în diferite grade de handicap a 12 persoane. Aceste documente false, eliberate contra unor sume de bani, atestau în mod nereal faptul că persoanele respective suferă de afecțiuni care le dau dreptul să beneficieze de indemnizație de handicap și de însoțitor sau de asistent personal. În baza dosarelor prezentate de aceste persoane, fără a avea cunoștință de falsificarea documentelor conținute, comisia medicală de specialitate a emis certificate de încadrare în diferite grade de handicap, iar persoanele respective au beneficiat pe nedrept de indemnizație grad de handicap, buget complementar personal și indemnizație de însoțitor, creând bugetului de stat un prejudiciu de peste 45.000 lei.
În plus, asistentul medical este acuzat că timp de cinci ani, între 2006 și 2011, a falsificat fișe medicale necesare atestării stării de sănătate a șoferilor, primind bani pentru aceste fișe. Documentele atestau că șoferii au fost examinați de medici specialiști și că au fost declarați apți să conducă autovehicule pe drumurile publice, în condițiile în care, în realitate, aceștia nu treceau pe la cabinetele medicale.
Conform unor surse, bărbatul lucra ca asistent medical la Spitalul Municipal „Schuller” din Ploiești. În urma unor percheziții anchetatorii au găsit numeroase documente medicale în alb, respectiv scrisori medicale, certificate medicale, bilete de ieșire din spital precum și ștampile cu numele unor medici.
Până în prezent, procurorii și polițiștii au identificat mai multe persoane care au beneficiat de serviciile asistentului medical, existând posibilitatea ca în realitate numărul acestora să fie mai mare.
Bărbatul a primit mandat de arestare preventivă pentru 30 de zile, fiind acuzat de fals material în înscrisuri oficiale, participație improprie la săvârșirea infracțiunii de fals intelectual și complicitate la săvârșirea infracțiunii de înșelăciune, cercetările fiind continuate în vederea documentării întregii activități infracționale.
Prin continuarea cercetărilor vor fi identificate toate persoanele care au beneficiat ilegal de drepturi ca urmare a folosirii unor documente falsificate de suspect, anunță poliția Prahova.
Polițiștii au lansat un apel către cei care au folosit documentele false obținute de la asistentul medical, cerându-le acestora să se prezinte în mod voluntar în fața anchetatoilor și arătând că „prin colaborare cu autoritățile, cei care au obținut beneficii în urma activității infracționale a suspectului ar putea diminua consecințele legale ale faptelor lor”.