Asistenta Imeldei Marcos, condamnată la șase ani de închisoare, pentru vânzarea unor tablouri furate

Publicat: 14 01. 2014, 15:28

Fosta secretară personală a Imeldei Marcos a fost condamnată, luni, la șase ani de închisoare, la New York, după ce a păstrat și a încercat să vândă ilegal opere de artă care au aparținut fostei prime doamne din Filipine, inclusiv un tablou de Claude Monet, estimat la 32 milioane de dolari, în 2010.

Potrivit Reuters, Vilma Bautista, în vârstă de 75 de ani, a fost condamnată în noiembrie 2013 pentru conspirație și fraudă fiscală, fiind acuzată de vânzare sau tentativă de vânzare a patru tablouri achiziționate de Imelda Marcos în timpul celor două decenii când soțul ei, Ferdinand Marcos, a fost președintele statului Filipine.

Tablourile au dispărut în 1986, când președintele Marcos a fost înlăturat de la putere. Ferdinand Marcos a murit trei ani mai târziu.

Vilma Bautista, care risca o pedeapsă de 25 de ani de închisoare, a primit, totodată, ordinul de a plăti daune de 3,5 milioane de dolari statului New York. Ea a fost pusă sub acuzare în acest stat, întrucât locuiește la New York.

Vilma Bautista a fost secretara personală a Imeldei Marcos la New York, de la începutul anilor ’70 și până la prăbușirea regimului Marcos în februarie 1986, când soții Marcos au fugit din țară după izbucnirea unei revolte populare.

Vilma Bautista a fost acuzată că a recuperat, în februarie 1986, mai multe opere majore, precum „Bassin aux Nymphéas” (1899) de Claude Monet, „L’Eglise et la Seine à Vétheuil” (1881) de Claude Monet, „Langland Bay” (1887) de Alfred Sisley și „Le cyprès de Djenan Sidi Said” (1946) de Albert Marquet.

Potrivit procurorului general din Manhattan, Cyrus Vance, după ce a păstrat aceste tablouri peste 20 de ani, Vilma a încercat, cu ajutorul a doi nepoți, Chaiyot Jansen Navalaksana și Pongsal Navalksana – și ei urmăriți în justiție – să le vândă, cu multă discreție, începând din 2009.

Ea a reușit să vândă „Bassin aux Nymphéas” cu 32 milioane de dolari, în septembrie 2010, unei galerii de artă londoneze.

Vilma Bautista a fost acuzată de organizarea unui complot vizând posesia și vânzarea ilegală a unor opere de artă, de fals și de fraudă fiscală pentru faptul că nu a declarat fiscului american veniturile obținute de pe urma vânzării tabloului de Claude Monet.

Vilma Bautista, care a fost eliberată după ce a plătit o cauțiune de 275.000 de dolari, a făcut deja recurs.

Potrivit autorităților filipineze, care încearcă de mulți ani să le recupereze, 146 de opere de artă cumpărate de soții Marcos din fonduri publice nu au fost deocamdată recuperate. Printre acestea se află opere de valoare realizate de artiști renumiți precum Pablo Picasso, Vincent Van Gogh, Claude Renoir, Rembrandt și Paul Cézanne.