Asociația de Transplant Pulmonar: Pacienții de pe lista de așteptare de la Sf. Maria, „fără speranță”
„Există o listă de așteptare la Sfânta Maria și dacă mă întrebați pe mine, cei de la Sfânta Maria sunt fără speranță, sunt departe de a putea fi transplantați.(…) Trebuie să se reînnoiască acordul cu Eurotransplant pentru că este o organizație internațională non-profit care organizează prelevarea și transplantul organelor pentru mai multe țări europene care au centre pentru transplat și, pentru un moment, să se deblocheze situația de la AKH Viena pentru că este clinica cea mai apropiată și, din punct de vedere al transportului pacientului, este cea mai bună soluție. Ei fac transplant pulmonar de mai bine de 20 de ani. Dacă totuși se insistă să se facă în România, să se ia toate măsurile de care este nevoie. Centrul Sfânta Maria, chiar dacă ar fi utilat corespunzător, pentru că încă nu ne este clar dacă este sau nu utilat complet, oricum, nu are specialiștii de care este nevoie să îngrijească pacienții de după transplat. După operație, un pacient, poate să stea în terapie intensivă de la o lună la șase luni”, a declarat pentru MEDIAFAX, Anca Popa, vicepreședintele Asociației Române de Transplant Pulmonar.
Reprezentanții pacienților care au nevoie de transplant pulmonar spun că Ministerul Sănătății nu le-a cerut niciun punct de vedere de la anunțul făcut de clinia AKH, potrivit căruia pacienții români nu mai au acces la efectuarea de transplant în unitatea din Viena. Aceștia au precizat că ministrul a avut însă consultări cu Asociației Transplantaților, care se ocupă de pacienții care au nevoie de și de alte tipuri de transplanturi, nu doar de cel de plămâni.
„Până luni se va concretiza situația, dar când se va lua o decizie finală, vrem și noi, ca reprezentanți ai pacienților, să fim de față, încât șansa la o nouă viață pentru pacienții cu transplant să fie sigură. La centrul de la Sfânta Maria se impune o nouă analiză, o reevaluare sub toate aspectele de fond și dacă sunt îndeplinite toate protocoalele terapeutice și dacă sunt efectuate în condiții depline de siguranță pentru pacienți, se poate face transplant pulmonar în România”, a explicat pentru Mediafax Gheorghe Tache, președintele Asociației Transplantaților din România.
Florin Bodog a avut, miercuri dimineața, o întâlnire cu Gabriela Firea, primarul Capitalei, pentru a discuta despre situația centrului de transplant Sfânta Maria, dispunând efectuarea unui control la unitatea medicală. Ministrul a declarat că miercuri sau joi ar urma să primească raportul de la ANT și va avea o discuție telefonică, miercuri după-amiază, cu reprezentanții AKH.
Scandalul legat de centrul de transplat de la Spitalul Sfânta Maria a început anul trecut, în noiembrie, după ce fostul ministru al Sănătății, Vlad Voiculescu, în urma unui raport al inspecției sanitare care arăta că nu erau respectate condițiile pentru efectuarea unui transplant pulmonar, a decis să nu permită efectuarea unor astfel de intervenții chirurgicale, deși centrul primise acreditare din partea ANT. Mai mult, Vlad Voiculescu a precizat că acea acreditare a fost eliberată în mod ilegal și a formulat o plângere penală la Parchet împotriva celor care au dat avizele de funcționare.
Până săptămâna aceasta, românii care aveau nevoie de un transplant pulmonar erau tratați la clinica AKH din Viena, iar costurile erau suportate de statul român, însă această înțelegere nu a mai fost prelungită, astfel că, în prezent, aceste operații nu pot fi decontate la niciun centru medical din străinătate, iar în România nu există niciun centru de stat unde să se realizeze astfel de intervenții.