Prima pagină » Știri » Asociația furnizorilor de Internet: Netcity a devenit monopol și a majorat abuziv tarifele

Asociația furnizorilor de Internet: Netcity a devenit monopol și a majorat abuziv tarifele

Asociația furnizorilor de Internet: Netcity a devenit monopol și a majorat abuziv tarifele
Netcity Telecom a transformat rețeaua metropolitană de telecomunicații din București într-un monopol și, prin creșterea abuzivă a tarifelor de acces, operatorii de talie redusă vor intra în faliment, concurența va fi afectată, iar prețurile pentru utilizatorii finali vor fi majorate, potrivit ANISP.

Netcity Telecom a transformat rețeaua metropolitană de telecomunicații din București într-un monopol și, prin creșterea abuzivă a tarifelor de acces, operatorii de talie redusă vor intra în faliment, concurența va fi afectată, iar prețurile pentru utilizatorii finali vor fi majorate, potrivit ANISP.

„La început, tariful de acces al unui operator la rețeaua Netcity, operată de Netcity Telecom, se ridica la 85 de euro/kilometru/lunar. Ulterior, prin impunerea mai multor taxe, cum ar fi de branșament, de racord sau de supraveghere, s-a ajuns la un tarif de 185 de euro/kilometru”, a declarat joi președintele Asociației Naționale a Internet Service Providerilor (ANISP), Mihai Bătrîneanu, într-o conferință de presă.

El a adăugat că, în cazul operatorilor mari, cum ar fi RCS&RDS sau UPC România, Netcity Telecom aplică un tarif de acces de 7,5 euro/kilometru/lună.

„Netcity Telecom nu este echidistant și transparent. Operatorul rețelei metropolitane favorizează unii operatori, iar pe alții, prin tarifele mari practicate, îi falimentează. După 10 ani de la liberalizarea pieței telecomunicațiilor, asistăm la instalarea unui monopol în Capitală”, a spus Bătrîneanu.

Șeful ANISP a mai spus că, prin libralizarea pieței telecom, România a devenit una dintre țările cu cele mai joase tarife la serviciile de telecomunicații, iar calitatea și viteza de acces la Internet este superioară multor țări dezvoltate din Europa.

„Așa se întâmplă în Romania când un domeniu ajunge în top, trebuie să apară cineva să demoleze”, a afirmat șeful ANISP.

Potrivit lui Bătrîneanu, ANISP a sesizat aceste nereguli la Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM).

„Din păcate, ANCOM, care, potrivit Legii 154/2012 are obligația să intervină în astfel de situații, ne-a trimis la Consiliul Concurenței. ANISP a cerut autorității de reglementare din domeniu să prezinte tarifele pe care Netcity Telecom le aplică altor operatori, dar am fost refuzați. În urmă cu 10 zile, opt membri ai asociației au deschis un litigiu la ANCOM. Potrivit legislației, ANCOM este obligată să realizeze o analiză tehnico-economică a proiectului Netcity pentru a-i da avizul de conformitate”, a spus Bătrîneanu.

Cei opt operatori sunt GTS Telecom România, Ines Grup, Mediasat, Allnet, Digicom Systems, Asociația Interlan Internet Exchange (care reprezintă interesele rețelelor de cartier) Prime Telecom si Idilis.

„În cazul în care decizia ANCOM nu va respecta legea și ne vom considera nedreptăți, ne vom adresa justiției și Consiliului Concurenței. De asemenea, în luna aprilie ne vom întâlni cu Neelie Kroes, vicepreședintele Comisiei Europene și comisarul european pentru Agenda Digitală, căreia îi vom prezenta situația Netcity”, a spus șeful ANISP.

Bătrîneanu spune că, din calculele ANISP, Netcity Telecom ar trebui să solicite operatorilor care utilizează rețeaua Netcity un tarif de acces de cel mult 30 euro/kilometru/lună.

„Cu acest tarif, Netcity Telecom, care în urmă cu două luni a devenit și furnizor de servicii telecom, își va recupera banii investiți în acest proiect în cel mult zece ani și, până la finalul contractului de concesiune, încheiat pe 49 de ani, va obține un profit mai mult decât rezonabil”, a spus reprezentantul asociației.

El a arătat majorarea tarifelor de acces la rețeaua Netcity va avea ca efect creșterea prețurilor pentru utilizatorii finali.

„De asemenea, competiția este afectată grav, pe de o parte din cauza monopolului, care a impus taxe abuzive, iar pe de alta parte din cauza politicilor comerciale aplicate diferențiat operatorilor”, a spus Bătrîneanu.

În replică, ANCOM spune că, încă dinaintea apariției Legii 154/2012 privind regimul infrastructurii rețelelor de comunicații, autoritatea a urmărit cu „maximă atenție” evoluțiile legate de implementarea proiectelor de acest gen și a transmis Primăriei Capitalei, în februarie 2009, un set de observații și comentarii cu privire la unele măsuri de implementare a proiectului.

„Conform Legii 154/2012, ANCOM îi revine atribuția de a acorda avizul conform proiectelor de instalare de infrastructură realizate cu participarea/sprijinul autorităților administrației publice, cum este și Netcity. ANCOM a primit în data de 29 noiembrie 2012 din partea Primăriei Capitalei o cerere de emitere a avizului conform pentru condițiile tehnice și economice în care se realizează accesul la infrastructura Netcity al furnizorilor de rețele de comunicații. La solicitarea ANCOM, în data de 15 ianuarie 2013, Primăria a completat cererea inițială cu o serie de documente esențiale”, se arată într-un răspuns al biroului de relații publice al ANCOM.

De asemenea, se mai spune în răspuns, ANCOM a primit, în data de 18 februarie, o solicitare din partea ANISP prin care asociația a solicitat intervenția autorității în sensul reglementării anumitor aspecte ale relațiilor contractuale dintre Netcity Telecom și ceilalți furnizori de rețele de comunicații.

„În acest moment, ANCOM analizează cu responsabilitate, ca întotdeauna, solicitările, documentele depuse de părți și prevederile legale aplicabile, urmând a identifica soluțiile legale adecvate în cel mai scurt timp posibil. (…) Oricând însă, de la semnarea contractelor cu Netcity, ANISP ar fi putut sesiza Consiliul Concurenței dacă a considerat comportamentul Netcity ca fiind abuziv pentru că singura autoritate care poate interveni pentru a sancționa posibile abuzuri de poziție dominantă de piață este Consiliul Concurenței”, se mai spune în răspuns.

Asociația Națională a Internet Service Providerilor (ANISP) este o organizație profesională neguvernamentală și nonprofit, constituită în 2001, din inițiativa a 12 dintre cei mai mai importanți furnizori de servicii de Internet de la momentul respectiv, printre care Euroweb, Orange, GTS Telecom, Vodafone, INES.

În prezent, organizația are un număr de 38 de membri cu drepturi depline și membri asociați.

Scopul ANISP este acela de a promova și sprijini intereselor furnizorilor de rețele și servicii de comunicații electronice (inclusiv Internet) în România. Din 2009, ANISP este membră EuroISPA, organizație pan-europeană a asociațiilor naționale ale ISP-urilor.

Contractul pentru realizarea rețelei NetCity a fost semnat în iunie 2008, pe o perioadă de 49 de ani, între Primăria București și UTI Systems, alături de Netcity Telecom, obiectul fiind realizarea infrastructurii pentru telecomunicații din surse private.

Lucrările au fost estimate la peste 200 milioane euro și ar fi trebuit să se încheie în 2012. În decembrie 2008 Primăria Capitalei anunța finalizarea primului tronson, de 12 kilometri, din rețeaua Netcity, în zona Unirii.

Acționarii Netcity Telecom sunt eUTI Netcity Investement BV (Olanda) – 99,99% și UTI Grup – 0,01%, controlată de omul de afaceri Tiberiu Urdăreanu.

În 2011, afacerile societății s-au triplat, la 13,8 milioane de lei, iar pierderile au crescut de la 0,7 milioane de lei la 3,12 milioane de lei, potrivit datelor Ministerului Finanțelor Publice.

Citește și