Prima pagină » Știri » Asociația Magistraților, despre raportul MCV: Are în vedere doar DNA și ÎCCJ, lasă la o parte instanțele de judecată

Asociația Magistraților, despre raportul MCV: Are în vedere doar DNA și ÎCCJ, lasă la o parte instanțele de judecată

Asociația Magistraților, despre raportul MCV: Are în vedere doar DNA și ÎCCJ, lasă la o parte instanțele de judecată
Raportul MCV prezentat miercuri are în vedere doar DNA și ÎCCJ, atunci când se referă la progresele în combaterea corupției la toate nivelurile, lăsând la o parte „fără justificare" instanțele de judecată, transmite Asociația Magistraților din România, într-un comunicat de presă.

„În același sens, atunci când se referă la progresele în combaterea corupției la nivel înalt, Raportul are în vedere doar DNA și I.C.C.J. (în această ordine!), cu accent pe«’independența sau eficacitatea DNA», amintind într-un loc de Curțile de apel, iar când vorbește despre combaterea corupției la toate nivelurile, Raportul se referă la Ministerul Justiției și la Agenția Națională de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate, lăsând la o parte, fără justificare, instanțele de judecată”, potrivit unui comunicat de presă al Asociației Magistraților din România (AMR), remis vineri seară MEDIAFAX.

AMR mai transmite că, în pofida demersurilor asociațiilor profesionale, rapoartele MCV din 2016 și 2017 nu conțin nicio mențiune cu privire la presupusele protocoale dintre procurori și serviciile secrete.

„În pofida scrisorilor deschise, comunicatelor de presă, cererilor, declarațiilor asociațiilor profesionale, ‘Memorandumulu’, atât Raportul din 2016, cât și cel din 2017 s-au încăpățânat să nu scoată o vorbă despre ‘acoperiții din justiție’, despre vehiculatele protocoale dintre procurori (nu judecători!) și serviciile secrete, despre posibila influență vătămătoare asupra actului de justiție și asupra stării sistemului judiciar, asupra independenței acestuia, despre ingerințele acceptate/neacceptate, știute/neștiute, cu toate că acest subiect nu a fost nici unul izolat și nici unul de ignorat, mai ales în contextul pronunțării Deciziei Curții Constituționale nr. 51/2016″, potrivit sursei citate.

Și Uniunea Națională a Judecătorilor din România (UNJR) susține că raportul MCV surprinde o serie de aspecte importante însă abordarea este incompletă, UNJR precizând că nu au fost referiri la soluțiile pentru rezolvarea problemelor din justiție, propuse de 80% din instanțe.

„Nu am regăsit în raport nici o referire la Memorandum și la soluțiile propuse de peste 80% dintre instanțe la rezolvarea problemelor din justiție. Acest document programatic adoptat de majoritatea largă a judecatorilor – cei care zi de zi aplică legea în instanță și cunosc cel mai bine problemele sistemului – a expus o serie de probleme majore cu care se confruntă sistemul judiciar, incluzând totodată soluții la acestea”, se arată într-un răspuns al UNJR la o solicitare MEDIAFAX.

Uniunea face referire și discuțiile din spațiul public privind implicarea serviciilor de informații în actul de justiție.

„Raportul menționează însă problema ridicată de UNJR privind capacitatea instituțională efectivă a CSAT de a efectua verificări privind existența ofițerilor acoperiți, a colaboratorilor sau informatorilor serviciilor de informații între magistrați”, spun judecătorii.

Citește și