Asociația Pro Infrastructură precizează că licitația pentru „ciotul” de 4,5 km al Autostrăzii A3 între Aeroportul Transilvania (Ungheni) și sud-vestul orașului Târgu Mureș (plus drum legătură conexiune cu zona Promenada Mall/Metro) a fost lansată acum aproape 3 ani, pe 21.10.2016, iar autorizația de construire a fost emisă în aprilie 2017.
„Pe-atunci părea a fi un proiect gestionat responsabil de statul român, birocrația fiind rezolvată înainte de semnarea contractului. Dar ulterior totul s-a transformat într-un FIASCO. Echipa care a gestionat licitația a luat nenumărate decizii eronate, întoarse în repetate rânduri de judecători în urma contestațiilor celor doi antreprenori rămași în cursă (Strabag și Itinera). Și telenovela nu s-a terminat, depășindu-se inclusiv termenul de valabilitate a ofertelor (30.11.2018). Sunt șanse mari de anulare după ani întregi de chin”, anunță ONG-ul, pe Facebook.
Asociația Pro Infrastructură avertizează că autorizația de construire nu mai este valabilă, „expirând în aprilie 2019, ea fiind condiționată de începerea lucrărilor în cel mult doi ani de la emitere. Cel mai probabil trebuie obținute din nou toate avizele, autorizațiile și certificatul de urbanism”.
CNAIR: Expirarea autorizației pentru porțiunea de 4,5 km din A3 nu afectează derularea proiectului
Purtătorul de cuvânt al Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR), Alin Șerbănescu, a declarat, pentru Mediafax, că expirarea autorizației pentru porțiunea de 4,5 km din A3 vine în contextul în care proiectul se află în litigiu și nu afectează desfășurarea acestuia.
Alin Șerbănescu a declarat, pentru Mediafax, că obținerea autorizației de construcție este ultimul pas care va permite desfășurarea lucrărilor.
Potrivit acestuia, contractul aferent construcției celor 4,5 km ai Autostrăzii 3 dintre Aeroportul Transilvania (Ungheni) și sud-vestul orașului Târgu Mureș (plus drum legătură conexiune cu zona Promenada Mall/Metro) nu este încă semnat, întrucât firmele care au licitat încă sunt implicate în procesul juridic.
„Proiectul se află în litigiu. Abia după ce primim un răspuns din partea instanței, vom obține o nouă autorizație. Expirarea autorizației nu înseamnă nimic, nu împiedică cu nimic desfășurarea proiectului. E o temă aruncată în spațiul public doar pentru a stârni anumite emoții. Contractul de execuție nu a fost încă semnat. Așteptăm o decizie din partea instanței”, a declarat, pentru Mediafax, purtătorul de cuvânt al CNAIR.