ASPA: 89 de câini ridicați dintr-un adăpost din curtea ADP Sector 6 pentru că nu erau înregistrați
Reprezentanții ASPA au precizat, pentru MEDIAFAX, că, din cei 89 de câini ridicați, 19 aveau crotaliu cu serie și microcip atestând că aparțin Fundației Vier Pfoten, alți 25 aveau crotaliile Vier Photen, însă fără serie si fără microcip, 23 de câini erau fără crotaliu și fără microcip, 19 fuseseră microcipați de ASPA, toți aceștia fiind și sterilizați, iar trei câini erau nesterilizați, nemicrocipați și nu aveau crotalii.
Câinii au fost transportați la adăpostul Primăriei Capitalei de la Bargadiru pentru înregistrare, reprezentanții ASPA comunicând, la momentul ridicării animalelor, faptul că acestea pot fi luate înapoi doar după ce vor fi prezentate documentele de înregistrare.
„Reprezentanții Vier Pfoten și-au luat încă de vineri (21 martie, n.r.) doar câinii pentru care au prezentat documente, pentru că așa este normal. Pentru celelalte animale, am cerut să ni se prezinte actele, respectiv carnetele câinilor, eventual pașapoartele, înregistrările acestora, seriile de microcipuri”, a declarat pentru MEDIAFAX Răzvan Băncescu, coordonatorul de proiect al ASPA, adăugând că acțiunea a fost dispusă ca urmare a planului lunar de strângere a câinilor fără stăpân.
Potrivit lui Băncescu, în cursul zilei de luni, 68 de animale au fost luate înapoi de la Bragadiru de membri ai Vier Pfoten, prin adopție, întrucât cei care au venit după câini nu aveau acte care să dovedească proprietatea acestora.
„Dacă nu se respectă legislația, ASPA nu negociază, pentru că nu mai suntem în situația de a trece cu vederea vreun detaliu al nerespectării acestor prevederi”, a mai spus Răzvan Băncescu.
În ceea ce privește acțiunea de prindere a câinilor pentru transferul către Bragadiru, Băncescu a precizat că acțiunile hingherilor au fost îngreunate de prezența mașinilor personale ale membrilor Vier Pfoten, astfel că transferul câinilor nu s-a mai putut face de la țarc direct în mașinile ASPA, câinii fiind duși la mașini cu crose.
„Niciun câine nu a fost omorât, un singur animal a suferit temporar”, a mai spus Răzvan Băncescu.
Vier Pfoten a încheiat un protocol cu Primăria Sectorului 6 la începutul lunii iunie 2012, pentru amenajarea Centrului de Consultanță, Sterilizare, Dresaj și Adopție „Gheorghe Zamfir” în curtea ADP Sector 6 din Bulevardul Timișoara nr. 101.
Reprezentanții Fundației Vier Pfoten urmau să se ocupe în principal de câinii vagabonzi, scopul principal fiind strângerea câinilor comunitari de pe străzi, sterilizarea, deparazitarea, vaccinarea anti-rabică, marcarea cu crotaliu, înregistrarea, dar și dresarea acestora.
În urma colaborării dintre cele două entități se dorea ca o parte dintre câinii comunitari să fie folosiți ca animale de terapie asistată, respectiv patrupedele să poată fi date persoanelor nevăzătoare și celor care au nevoie de pază.
Primăria Sectorului 6 a reziliat protocolul, în luna martie 2014, deoarece Vier Pfoten nu și-a respectat obligația de a o informa în legătură cu derularea proiectului de sterilizare și de a pune la dispoziția administrației publice de sector, săptămânal, o evidență a înregistrării câinilor sterilizați, deparazitați, vaccinați anti-rabic, marcați cu microcip și crotaliu.