Astărăstoae, condamnat definitiv la un an de închisoare cu suspendare pentru conflict de interese

Publicat: 29 11. 2015, 09:05

 

Curtea de Apel Iași a decis, joi, să-i admită apelul fostului președinte al Colegiului Medicilor și să-i reducă pedeapsa la un an de închisoare cu suspendare, cu un termen de încercare de trei ani.Inițial, Vasile Astărăstoae a fost condamnat, în 26 martie, de Judecătoria Iași la un și șase luni de închisoare cu suspendare pentru conflict de interese.

Decizia magistraților Curții de Apel Iași este definitivă.

Fost președinte al Colegiului Medicilor din România și fost rector al Universității de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa”, din Iași, profesorul doctor Vasile Astărăstoae, a fost trimis în judecată de către procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Iași, în aprilie 2014, pentru conflict de interese.

Procurorii precizează, în rechizitoriu, că acesta s-ar fi angajat pe sine însuși în proiectul european „Standarde europene pentru programe post-doctorale competitive de formare în domeniul managementului, cercetării avansate și expertizei psihiatrice medico-legale” câștigat și implementat în 2010 de Institutul de Medicină Legală din Iași, al cărui director era, la vremea respectivă, profesorul Vasile Astărăstoae.

„În cadrul acestui proiect, inculpatul, în calitate de director al IML, a încheiat contracte de muncă și de prestări servicii cu sine însuși, semnând atât la rubrica angajatorului, cât și la cea a angajatului”, declara, la vremea respectivă, procurorul de caz Adina Bocai, de la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Iași.

Anchetatorii susțin că pe toată durata celor 36 de luni ale proiectului ar fi existat un contract de prestări servicii încheiat de prof.dr. Vasile Astărăstoae, în calitate de director IML și persoană fizică, pentru suma de 180 de lei pe oră, 20 de ore pe săptămână. În rechizitoriu este precizată și existența unui contract individual de muncă în care, având funcția de manager de proiect, ar fi primit, lunar, 9.087 de lei. Valoarea integrală a proiectului a fost, conform procurorilor, 8,7 milioane de lei.

Tot în rechizitoriu se preciza că fostul rector UMF a fost audiat de către procurorii ieșeni, acesta explicând că IML era ordonator secundar de credite atunci când au fost încheiate cele două contracte. El a mai susținut în fața procurorilor că funcțiile i-au fost propuse de Consiliul de Administrație al IML. Procurorii au precizat însă că la nivelul instituției nu exista decât un Consiliu Consultativ care nu ar avea putere decizională.

În același rechizitoriu se mai arăta că fostul rector a mai fost cercetat pentru conflict de interese în patru contracte în cadrul unor proiecte organizate de către UMF Iași, însă în cazul acesta contractele de angajare au fost semnate de către directorul administrativ Daniela Druguș, astfel că s-a dispus clasarea acestor fapte.

La sfârșitul lunii martie, Vasile Astărăstoae și-a dat demisia din funcția de președinte al Colegiului Medicilor din România, funcție pe care o ocupa din 2007, el motivând că a luat decizia ca urmare a sentinței Judecătoriei Iași, care l-a condamnat la un an și șase luni de închisoare cu suspendare, pentru conflict de interese.

În februarie 2015, Astărăstoae a anunțat că demisionează din funcția de rector al Universității de Medicină și Farmacie din Iași.