Majorarea salariilor medicilor rezidenți cu 3-4% poate fi un pas înainte, însă, pentru Colegiul Medicilor din România (CMR), aceasta este ca suta de lei promisă de Ceaușescu mulțimii, din balconul Comitetului Central, a declarat, marți, pentru MEDIAFAX, președintele CMR, Vasile Astărăstoae.
„Creșterea salariilor rezidenților cu 3-4 la sută ar fi un pas înainte, pentru că, de la răspunsul constant «nu se poate», iată că, pentru prima dată, ar fi o posibilă majorare. Dar, pentru noi, majorarea este similară cu suta de lei promisă de Ceaușescu mulțimii, din balconul Comitetului Central. Este un început de negociere, însă CMR nu pierde timp să negocieze așa ceva”, a spus Astărăstoae.
Pe de altă parte, președintele CMR a subliniat că întregul calendar al acțiunilor de protest anunțate de Coaliția Profesioniștilor din Sănătate a fost respectat și că așa se va întâmpla și în continuare.
„Coaliția Profesioniștilor din Sănătate și-a respectat întregul program al acțiunilor. S-a spus că nu vom face grevă japoneză, am făcut, că nu vom face marș, am făcut și au venit 10.000 de oameni. Am anunțat că vom avea grevă generală și vom avea, dacă nu ne vor fi rezolvate problemele. Urmează demisia angajaților din Sănătate. Suntem oameni care ne ținem de cuvânt”, a conchis președintele CMR.
Angajații din sănătate cer minimum 6% din PIB pentru Sănătate, o legislație care să garanteze independența profesională a celor care lucrează în sistemul public și privat, o lege a salarizării specifică sistemului de sănătate, apărarea demnității și renunțarea la denigrarea profesioniștilor de către autorități, organizarea unităților medicale cu paturi în sistem public pentru asigurarea unor servicii prompte și de calitate pentru pacienți, precum și consultarea reală a Coaliției Profesioniștilor din Sănătate cu privire la orice măsură ce poate afecta funcționarea sistemului de sănătate.
Condiția „preliminară și nenegociabilă” a Coaliției Profesioniștilor din Sănătate este dublarea salariilor medicilor rezidenți, spunea președintele CMR, înainte de începerea protestelor.
Surse oficiale au declarat luni agenției MEDIAFAX că Guvernul a negociat cu Fondul Monetar Internațional pentru anul viitor o majorare salarială cuprinsă între 3-4% pentru profesori debutanți și medici rezidenți, pentru celelalte categorii bugetare o astfel de creștere depinzând de veniturile existente.
„Vom lua în calcul creșterea salariului minim la 850 lei începând cu 1 ianuarie și la 900 lei începând cu 1 iulie. Avem și un fond de creștere a salariilor în domeniul bugetar, nu va fi o creștere egală pentru toți angajații, ci va fi o creștere țintită pentru anumite categorii. Vom continua, de exemplu, negocierile pentru a stabili gradul în care vor crește salariile medicilor rezidenți, ale profesorilor debutanți și ale altor categorii”, a anunțat ulterior premierul Victor Ponta, la finalul discuțiilor cu Fondul Monetar Internațional.
Ministrul Finanțelor, Daniel Chițoiu, a precizat, la rândul său, că nu toți bugetarii vor beneficia de majorări salariale.
„Am luat în calcul să majorăm – și asta va fi o decizie politică – numai la anumite categorii socio-profesionale. Deci, nu majorăm salariile la toți bugetarii, la toate categoriile de bugetari, vor rămâne cu salariul pe care îl au în prezent”, a spus Chițoiu.
În vara acestui an, agenția MEDIAFAX a anunțat, citând un document guvernamental, că salariile bugetarilor vor fi majorate anual prin noua lege a salarizării, începând cu 2014, în mod etapizat și succesiv, dar numai pentru anumiți funcționari, respectiv aceia al căror salariu de încadrare este mai mic decât cel care va rezulta prin aplicarea noii legi.