Astărăstoae, președintele Colegiului Medicilor: „Având monopol, CNAS a devenit dictator în sistemul de sănătate. Așa cum există acum, trebuie desființată”
Președintele CMR, Vasile Astărăstoae, a declarat, miercuri, la Suceava că, având monopol, Casa Națională de Asigurări de Sănătate a devenit un „dictator în sistemul de sănătate” și că în formula în care instituția funcționează în prezent ar trebui desființată, transmite corespondentul MEDIAFAX.
„Casa de Asigurări de Sănătate, având monopol, a devenit un dictator în sistemul de sănătate. CNAS, așa cum există acum, trebuie desființată. Nu cum spunea domnul Eugen Nicolăescu, adică o desființăm, nu mai luăm niciun fel de ban de la angajatori și va plăti numai angajatul cinci la sută. Dacă acum, cu aproape 11 la sută, nu ai fonduri suficiente, atunci cu cinci la sută ce se va întâmpla?”, a spus Astărăstoae într-o conferință de presă.
El s-a întrebat dacă în aceste condiții restul ar trebui să-și plătească din buzunar.
„Poate domnia sa are de unde, eu sigur am, că fac parte din bugetarii de lux, dar cu cei care nu au, ce vom face, îi lăsăm să moară?”, a spus președintele CMR.
El a precizat că pe piața de asigurări de sănătate trebuie să existe competiție, iar monopolul de stat sau privat trebuie spart.
Președintele CMR a spus că ar trebui să existe un organism profesional care să supravegheze respectarea contractelor de asigurări de sănătate, să existe clauze clare privind respectarea contractelor, să existe liberul acces la toate al pacientului, iar pacientul să fie cel care decide unde să-și facă asigurarea de sănătate.
Președintele Comisiei de sănătate din PNL, Eugen Nicolăescu, a anunțat, săptămâna trecută, într-o dezbatere, că PNL dorește schimbarea modului de finanțare din domeniu prin desființarea completă a asigurărilor sociale de sănătate (CASS).
„Dorim să nu se mai plăteasă cele 10,7 puncte procentuale din venitul salariatului”, a spus Nicolăescu.
Fostul ministru a adăugat că această contribuție se va înlocui cu cea de la bugetul de stat, la care se va adăuga o taxă de solidaritate, care ar putea fi între 3 și 5% din salariul unui angajat și asigurările private, complementare, care pot fi deductibile din impozitul pe venit al fiecărui salariat.
Potrivit președintelui Comisiei de sănătate din PNL, se dorește ca în cursul verii să fie creionat bugetul sănătății, după o discuție cu cei din PSD.