Astăzi este Lăsatul secului, ultima zi în care se mai poate mânca „de dulce”, înainte de începerea Postului Sfintelor Paști, cunoscut și ca Postul Mare, cel mai aspru dintre cele patru mari posturi de peste an, rânduite de Biserica Ortodoxă, scriu Stirile TVR.
Postul Sfintelor Paști este singurul pentru care există două date de Lăsat al secului: una pentru carne, Duminica Înfricoșătoarei Judecăți, care anul acesta a fost pe 6 martie, iar cealaltă pentru lactate, ouă și pește, Duminica Izgonirii lui Adam din Rai, pe 13 martie.
Toată familia se reunește la masă și servește bucate „de dulce”, care conțin lactate și ouă.
În zonele rurale din țară încă se mai respectă numeroase tradiții cum ar fi cea din regiunea Munteniei, unde nurorile obișnuiesc să prepare placinte cu brânză dulce și stafide pe care mai apoi le oferă soacrelor, pentru ca relațiile lor sa rămână „dulci” și în timpul Postului Mare.
Iar în comuna nemțeană Tupilați, oamenii întâmpină săptămânile de post și rugăciune în straie de sărbătoare, așa cum e datina din străbuni.
Sătenii pregătesc vasele de gătit pentru Postul Paștelui. Tradiția cere ca oalele și străchinile să fie fierte și curățate cu leșie, un amestec din apă și cenușă. Gospodinele prepară borșul, pentru ciorbele de legume, după un ritual străvechi, iar bătrânii mărunțesc porumbul pentru mâncărurile de post.
Tot astăzi, potrivit tradiției, în unele zone se leagă grânele, pentru ca păsările să nu distrugă recolta gospodarilor.
Postul Sfintelor Paști durează șase săptămâni și se continuă cu Săptămâna Mare sau Săptămâna Patimilor, și începe luni, 14 martie.
Preoții spun că, în perioada postului, credincioșii trebuie să aibă grijă și la felul în care se comportă, altfel restricțiile alimentare sunt inutile. Toleranța, bunătatea și milostenia sunt virtuțile pe care creștinii ar trebui să le cultive.
În fiecare sâmbătă, au loc slujbe pentru pomenirea morților, iar femeile duc la biserică prescuri. În Sâmbăta Mare, dimineața, duc la biserică o prescură mai mare și o sticlă de vin. Prescura urmează a fi tăiată în bucățele mici, stropite cu vin, iar noaptea, după slujba de Înviere, acestea sunt împărțite credincioșilor.
Anul acesta, Paștele este pe 1 mai.