Astronauta Claudie Haigneré, prima franțuzoaică ajunsă în spațiu, în vizită la București
Astronauta Claudie Haigneré, prima franțuzoaică ajunsă în spațiu, fost ministru al Cercetării și președintele Universcience, va efectua o vizită la București, în perioada 12 – 13 martie, la invitația Institutului Francez din București, potrivit unui comunicat remis MEDIAFAX.
Ea va merge, pe 12 martie, la Măgurele, unde va vizita Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizică și Inginerie Nucleară „Horia Hulubei” (IFIN-HH), unde va fi construit un nou laser de mare putere, ELI-NP, care îi va fi prezentat de profesorul Nicu Zamfir, coordonatorul proiectului.
Claudie Haigneré va fi primită apoi de profesorul Ion Morjan, directorul Institutului Național de Fizica Laserilor, Plasmei și Radiațiilor (INFLPR), care îi va prezenta laserul TEWALAS și locul în care va fi amplasat viitorul laser CETAL, construit de compania Thales Optronique.
Astronauta franceză va merge apoi la sediul Agenției Spațiale Române (ROSA), unde va fi primită de Marius Piso, directorul instituției, și unde se va întâlni cu o mai veche cunoștință a ei, astronautul român Dumitru Prunariu. Claudie Haigneré va susține apoi o conferință de presă în cadrul căreia va vorbi despre modul în care va putea fi construită o „societate francofonă a cunoștințelor științifice”.
În ziua următoare, pe 13 martie, celebra astronaută franceză va merge la Universitatea Politehnică din București, unde va fi întâmpinată de rectorul George Darie și va discuta cu studenții francofoni de la Facultatea de Inginerie în Limbi Străine (FILS). Ea va participa, după aceea, la o ceremonie privată organizată la sediul Ambasadei Franței, în cadrul căreia vor fi premiate companiile care participă la finanțarea burselor pentru tinerii studenți români cu rezultate deosebite.
Născută în orașul Le Creusot, pe 13 mai 1957, Claudie Haigneré a studiat medicina la Facultatea de Medicină Paris-Cochin și a absolvit cursurile Facultății de Științe Paris-VII. A obținut o diplomă în biologie și medicină sportivă (1981), o diplomă în aviație și medicină spațială (1982) și o diplomă în reumatologie (1984). În 1986, a obținut o diplomă în biomecanică și în fiziologia mișcării. Și-a obținut doctoratul cu o teză în științe neuronale în 1992.
Claudie Haigneré a fost membru de rezervă al echipajului misiunii Altair de pe fosta stație spațială rusească MIR, în 1993, la care a participat și astronautul francez Jean-Pierre Haigneré, cu care s-a căsătorit ulterior. Asteroidul 135268 Haigneré a fost numit în onoarea lor. Claudie Haigneré a petrecut 16 zile la bordul stației MIR în 1996, în cadrul misiunii spațiale franco-rusești Cassiopeia. În 2001, ea a devenit prima femeie europeană care a vizitat Stația Spațială Internațională (ISS), în cadrul misiunii spațiale Andromeda.
În aprilie 2011, Claudie Haigneré a fost recompensată cu Legiunea de Onoare în rang de Ofițer.