Potrivit acestuia, în perioada octombrie 2014 — iulie 2015, la Observatorul astronomic al Complexului Muzeal de Științele Naturii s-au realizat o serie de observații astronomice-survey fotometric—având ca scop descoperirea de noi stele variabile. Observațiile astronomice au fost realizate cu telescopul principal al observatorului, cu diametrul oglinzii principale de 400 mm și camera CCD SBIG STL-6303e.
În urma analizei datelor obținute, s-a constatat faptul că trei stele din constelațiile Cassiopeia și Cefeu sunt de fapt stele variabile.
Stelele variabile au primit denumirea de Galați V3, Galați V4 și Galați V5, acestea fiind descoperite de echipa formată din Ovidiu Tercu — coordonatorul Observatorului Astronomic Galați, Vlad Tudor — doctorant în astrofizică la Curtin University din Australia și membru al Astroclubului ‘Călin Popovici’ din Galați și Alex Dumitriu — membru în consiliul de administrație la The Astronomical Society of Glasgow și membru al Astroclubului ‘Călin Popovici’.
Descoperirea unor stele variabile de tipul EW (W Ursae Majoris) reprezintă o premieră în astronomia din România.
Galați V3 este o stea variabilă de tip Delta Scuti, variația strălucirii acesteia fiind de ordinul orelor. Variația luminozității este rezultatul unor procese interne care se desfășoară în interiorul stelei. Galați V4 și Galați V5 sunt stele variabile de tipul EW (W Ursae Majoris) numite și binare în contact, scrie Agerpres. Stele variabile de tip W Ursae Majoris sunt un sistem format din două stele care orbitează în jurul centrului comun de masă. Aceste stele ale sistemului binar au suprafețele în contact și se deformează reciproc, având forme elipsoidale datorită atracției gravitaționale și a rotației rapide. În același timp, aceste stele se eclipsează reciproc, ceea ce face să existe o variație a strălucirii sistemului binar.
„Toate aceste date au fost raportate către Asociația Americană a Observatorilor de Stele Variabile (AAVSO — American Association of Variable Stars Observers), unde au fost incluse în baza de date internațională a stelelor variabile, confirmându-se astfel descoperirea acestor stele variabile. Cele trei stele variabile sunt circumpolare, fiind vizibile din România tot timpul anului, cu ajutorul unui instrument optic’, a declarat Matei.
Specialiștii în astronomie de la Galați au mai descoperit în anul 2013 alte două stele variabile, denumite Galați V1 și Galați V2.