Asumarea pentru restituirea proprietăților, pe 26 martie. Ponta: „Diavolul se va ascunde în detaliile de implementare”
Guvernul intenționează să treacă noua lege unitară privind restituirea proprietăților confiscate sub regimul comunist prin anjajarea răspunderii în fața Parlamentului, pe 26 martie. Noua lege, a susținut astăzi premierul Victor Ponta în ședința de Guvern, va institui un impozit de 85% pentru concesionarii de drepturi litigioase de la urmașii adevăraților proprietari și va limita depunerea de noi cereri.
„Nu se vor mai putea depune noi cereri. Au fost 23 de ani, ce era de revendicat s-a revendicat”, a spus Victor Ponta, fără a explica însă cum se va putea transpune această limitare în lege.
Potrivit primului-ministru, se va restitui în natură „tot ce se mai poate restitui”, cu precizarea că în cazul școlilor, spitalelor și instituțiilor de cultură, Guvernul va obliga propriertarul să nu schimbe destinația clădirii timp de 20 sau chiar 25 de ani. Pentru proprietățile „care nu se mai pot restitui în natură”, se vor emite titlurile și, pe baza unor punctaje, se va trece la restituirea în bani, însă nu imediat, ci în cel puțin 7 ani.
Cât despre impozitul de 85% destinat celor care au cumpărat drepturile litigioase de la adevărații proprietari, Ponta spune că „e un principiu la care ține foarte mult”, declarându-se convins că „este constituțional”. „Avem o obligație de a restitui către proprietari și urmașii lor ce le-a luat regimul comunist, dar nu și față de cei care fac o afacere, față de samsari. Este constituțional, am discutat cu Ministerul de Finanțe un impozit de 85%. 15% dintr-un business este un profit corect și acceptabil”, a comentat Ponta care a admis însă că „Diavolul se va ascunde în detaliile de implementare”.
După ședința de Guvern de astăzi, proiectul va fi publicat pe site-ul Autorității Naționale pentru Restituirea Proprietăților, urmând ca săptămâna viitoare să fie aprobat de Executiv și trimis inclusiv la CEDO pentru observații.
„Săptămâna viitoare adoptăm proiectul de lege. Pe 26 va fi angajarea răspunderii. Este timp și pentru eventuale retușuri, este timp să primim și observații de la CEDO, primele semnale neoficiale sunt pozitive, și pentru parlamentari să facă amendamente. Sper că cei din opoziție se aleg până atunci și au timp să fie serioși”, a extins Ponta și asupra opoziției obligația de a se ralia variantei Guvernului.
Pe Mihai Răzvan Ungureanu, în schimb, autorul unui proiect de lege depus în Parlament care nu prevede impozitarea, l-a acuzat de reprezentarea intereselor samsarilor. „Samsarii au oamenii lor în parlament. Unul dintre ei, un fost prim-ministru, a depus un proiect exact pentru ei”, a comentat premierul vorbind de „un proiect de lege semnat de parlamentarii sponsorizați de samsari”.