Prima pagină » Știri » Atac în Tunisia! Un JANDARM a ucis patru credincioși în Djerba, la cea mai veche sinagogă din Africa. Alte persoane au fost transportate la spital

Atac în Tunisia! Un JANDARM a ucis patru credincioși în Djerba, la cea mai veche sinagogă din Africa. Alte persoane au fost transportate la spital

Atac în Tunisia! Un JANDARM a ucis patru credincioși în Djerba, la cea mai veche sinagogă din Africa. Alte persoane au fost transportate la spital

Doi credincioşi care participau la un pelerinaj evreiesc la sinagoga Ghriba de pe insula tunisiană Djerba au fost ucişi marţi seara într-un atac comis de un jandarm care şi-a ucis şi doi colegi înainte de a fi împuşcat, a anunţat Ministerul de Interne de la Tunis, transmite AFP.

Această sinagogă, cea mai veche din Africa, fusese deja vizată în 2002 de un atac sinucigaş cu un camion capcană, care a ucis 21 de persoane.

Atacul a avut loc în două etape, a precizat ministerul într-un comunicat.

Jandarmul care şi-a ucis doi colegi şi i-a confiscat muniţia unuia dintre ei, s-a deplasat ulterior în apropierea sinagogii unde a deschis focul asupra forţelor care asigurau securitatea lăcaşului de cult, dar a fost împușcat în cele din urmă.

Doi vizitatori ai sinagogii au fost ucişi de focurile de armă ale atacatorului înainte ca acesta să fie împuşcat, iar alţi patru au ajuns la spital.

Ministerul tunisian de Externe a precizat într-un comunicat că cei doi morţi ar fi un tunisian de 30 de ani şi un francez de 42 de ani, fără a furniza identitatea acestora.

Jandarmul și-a împușcat și doi colegi

Un alt jandarm a mai fost ucis şi alţi cinci au fost răniţi în urma împuşcăturilor atacatorului, potrivit Ministerului de Interne.

Atacul a avut loc în vreme ce sute de credincioşi luau parte la pelerinajul anual evreiesc Ghriba, care urma să se încheie marţi seara la sinagogă, potrivit Boursorama.

„Investigaţiile continuă pentru a elucida motivele acestui atac laş”, a adăugat ministerul, abţinându-se în acest stadiu să afirme că ar fi vorba de un atac terorist.

Potrivit organizatorilor, peste 5.000 de pelerini evrei, în principal din străinătate, au participat anul acesta la pelerinajul Ghriba, reluat anul trecut, după o pauză de doi ani din cauza pandemiei de COVID-19.

Organizat în cea de-a 33-a zi a Paştelui evereiesc, pelerinajul Ghriba se află în centrul tradiţiilor tunisienilor de confesiune mozaică, al căror număr nu depăşeşte 1.500, majoritatea fiind stabiliţi în Djerba, faţă de 100.000 cât număra comunitatea evreiască înainte de independenţa obţinută de Tunisia în 1956.

Pelerinii vin în mod tradiţional şi din ţări europene, Statele Unite sau chiar Israel, dar numărul lor a scăzut considerabil după atacul din 2002.

Acest atac se produce într-un moment în care turismul înregistrează o redresare puternică în Tunisia, după o încetinire bruscă în timpul pandemiei.

După câţiva ani de deteriorare din cauza instabilităţii care a urmat revoluţiei din 2011, acest sector cheie pentru economia tunisiană a fost grav afectat după atacurile din 2015 împotriva muzeului Bardo din capitala Tunis şi a unui hotel din staţiunea turistică Sousse, soldate cu moartea a 60 de persoane, dintre care 59 de turişti străini.

După revolta populară din 2011 care l-a răsturnat pe dictatorul Zine El Abidine Ben Ali, Tunisia a cunoscut o înflorire a grupărilor jihadiste, dar autorităţile susţin că în ultimii ani au făcut progrese semnificative în combaterea terorismului.

În prezent, Tunisia traversează o criză financiară gravă, care s-a înrăutăţit după preluarea deplină a puterii de către preşedintele Kais Saied în iulie 2021, eveniment care a zguduit democraţia abia născută după prima revoltă a Primăverii Arabe, în 2011.

Amyra Garey a absolvit Facultatea de Limbi și Literaturi Străine, Universitatea București, secția Filologie, limbile - ucraineană-rusă. Pasionată de poezie și scriere, a câștigat concursuri ... vezi toate articolele

Citește și