Atentatele teroriste reduc cererea de vacanțe în mai multe orașe europene. Cu cât au scăzut hotelierii prețurile

Publicat: 25 11. 2015, 20:20

Turiștilor care aveau planificate sejururi în Paris sau Bruxelles li s-au propus alternative precum Bruges, Valea Loarei, Costa del Sol și Sicilia. Alte opțiuni în locul Franței și Belgiei au fost Italia, Spania, Portugalia, Cipru și Grecia. De asemenea, de mai multă vreme, alte destinații preferate de vacanță de către români, precum Egipt și Tunisia, au fost scoase din ofertele agențiilor de turism, din cauza crizelor politice.

„Imediat după evenimentele tragice din Paris am înregistrat scăderi de 65% – 70% pe zborurile rezervate către Paris, cu sau fără escală. Asta în condițiile în care biletele de avion către capitala Franței înseamnă aproximativ 20% din totalul zborurilor rezervate pe Paravion. Însă, la aproximativ 4-5 zile după atentate, am început să recuperăm zboruri constant, cu o medie zilnică de 2-3%. În acest moment, este adevărat că raportăm un declin al rezervărilor și spre alte capitale europene, vecine ale Franței: Bruxelles, Amsterdam, Londra, chiar și Berlin. Turiștii care renunță la aceste destinații sunt rerutați către Sudul Europei – în special Italia, Spania, Portugalia și Grecia”, a declarat pentru MEDIAFAX Remus Vișan, managing director al agenției de turism online Paravion.ro.

Acesta subliniază că nu neapărat teama i-a determinat pe turiștii români să-și anuleze zborurile către Paris și celelalte capitale, ci faptul că nu știau dacă vor putea să își petreacă timpul acolo așa cum l-au planificat, întrucât nu au siguranța că obiectivele turistice, barurile, restaurantele, cluburile sunt sau vor fi deschise.

Potrivit Paravion.ro, călătoriile de business nu au înregistrat declinuri, probabil deoarece clienții care călătoresc în interes de serviciu nu au mult timp liber la dispoziție pentru a simți atmosfera din oraș.

„Inițial, am înregistrat un flux de anulări, cam 10%-15% din biletele de zbor emise, dar am sfătuit turiștii să aștepte și să aleagă o altă perioadă de călătorie, eventual în februarie, când avem vacanța școlară, sau de Valentine”s Day. În ceea ce privește pachetele de vacanță, în speță cele de Crăciun și Anul Nou, Paravion nu a înregistrat absolut nicio anulare. Din nou, o dovadă în plus că românilor nu le este frică să călătorească. Aceștia încă așteaptă să se informeze dacă vor avea acces la toate atracțiile turistice specifice și/sau dorite”, a spus Remus Vișan.

El precizează că hotelierii au scăzut tarifele cu 50% la hotelurile de 5 stele și cu aproximativ 30% la hotelurile de 3 și 4 stele, lucru care a scăzut prețurile la city-break-ri cu 30%.

La rândul lor, reprezentanții agenției Vola.ro spun că au înregistrat scăderi ale cererii pentru Paris și Bruxelles, dar că sunt destul de puțini aceia care nu vor să mai călătorească deloc.

„Doar pe Paris și Bruxelles am observat un impact mai puternic al evenimentelor din ultima perioadă. Dar această scădere este atât una organică, venită din partea clienților, cât și în mare parte «cauzată» de noi. Imediat după apariția problemelor, Vola.ro a întrerupt orice promovare pentru Paris și Bruxelles. Pe alte destinații nu putem spune că au existat scăderi, ba din contră, datorită promoției Sale Week pe care o avem în această perioadă, avem o creștere generală de 400% a cererii de pachete turistice. Oamenii sunt încă dornici să călătorească și prețul este un trigger important”, a declarat pentru MEDIAFAX Manuela Melinescu, marketing manager Vola.ro.

Aceasta spune că au existat și câteva cazuri în care clienții au ales să își anuleze călătoria leisure.

„Au existat câteva cazuri, în special în rândul celor care aveau călătorii leisure. Depinzând de tipul de bilet pe care îl cumpăraseră, oamenii au ales fie să amâne plecarea, fie să se orienteze spre o altă destinație. Piața de călătorii business nu a fost impactată deloc. În general, clienții întreabă dacă sunt probleme de anulări ale zborurilor și alte chestiuni tehnice, dar sunt destul de puțini cei care nu vor să mai călătorească deloc”, a spus oficialul agenției de turism.

Potrivit acestuia, agenția nu încearcă să atragă turiști pentru destinațiile afectate de situația politică din ultima vreme, ci a venit cu promoții pe alte destinații.

„În principiu, noi am propus celor care aveau planificate sejururi în Paris sau Bruxelles, niște alternative în apropiere. Bruges ca alternativă de cazare în loc de Bruxelles sau Valea Loarei pentru cei cu sejururi în Paris”, a adăugat Melinescu.

În opinia sa, valul negativ de promovare este posibil să afecteze pe termen lung și turiștii să aibă reticențe în a călători în diferite zone.

De cealaltă parte, reprezentanții touroperatorului Christian Tour afirmă că nu au observat nicio scădere a interesului pentru orașele unde au existat probleme de ordin politic, având în vedere faptul că aceste orașe nu reprezintă destinații de volum, mai cu seamă în această perioadă rece a anului când nu se prea organizează city break-uri sau weekend break-uri.

„Până astăzi nu am primit solicitări de anulare pentru aceste destinații. Pachetele turistice pe care le touroperăm includ vizite scurte de maxim câteva ore în cadrul circuitelor turistice care acoperă și aceste orașe, iar aceste circuite se organizează de obicei în perioada aprilie-octombrie, în acest moment nu avem grupuri care să se afle în Paris, Bruxelles sau alte orașe afectate de problemele politice ale momentului. Ofertele sunt cele standard pentru această perioadă și anume oferte First minute aplicate tuturor tipurilor de circuite culturale în Europa”, a afirmat Marius Pandel, CEO Christian Tour.

El precizează că nu a fost cazul până acum să redirecționeze turiștii.

„Singurul charter suspendat momentan este cel de Egipt, iar turiștii care deja achiziționaseră un pachet pentru această destinație au fost rerutați pe perioada suspendării fie către Dubai, fie către destinații mai calde în această perioadă, din Europa (Costa del Sol, Toscana, Sicilia, Cipru, etc.)”, a adăugat Pandel.

La rândul său, Răzvan Pascu, consultant marketing turistic, remarcă din discuțiile cu agențiile de turism o ușoară scădere a vânzărilor de bilete de avion spre destinațiile din Europa unde au existat alerte teroriste sau atentate. În plus, el nu recomandă vacanțele în Egipt în perioadă următoare și nici călătoriile în țări din Orientul Mijlociu, mai puțin Emiratele Arabe Unite.

„Vorbim aici despre noile rezervări, și nu despre rezervările deja efectuate. Dintre cei care aveau bilete deja cumpărate există puține anulări. Cred că pe termen scurt oamenii vor fi în expectativă, vor aștepta să vadă cum evoluează situația în țări precum Italia, Turcia, Franța sau Belgia, dar pe termen mediu nu vor renunța la călătorii, iar trendul va fi în continuare crescător”, a spus Pascu.

În opinia sa, oamenii sunt ușor panicați de ororile care s-au petrecut în Franța, dar în scurt timp panica va trece și lucrurile vor reveni la normal. „La fel s-a întâmplat și după atentatele din Londra, Madrid sau New York. Oamenii nu vor înceta să călătorească; din contră. Legat de Bruxelles sau alte orașe belgiene, pe termen scurt recomand precauție. Pe termen mediu și lung, nu cred că Franța va fi foarte afectată, mai ales dacă autoritățile franceze vor începe să demonstreze că sunt eficiente și că țara este sigură”, a adăugat el.

Un număr de 130 de persoane au fost ucise și alte câteva sute rănite, într-o serie de atentate comise la 13 noiembrie în mai multe zone din Paris. Teroriști sinucigași s-au aruncat în aer în fața arenei „Stade de France”, în timpul unui meci de fotbal între reprezentativele Franței și Germaniei. În paralel, teroriștii au deschis focul cu arme automate la restaurante și terase din zonele Bichat, Charonne și Bataclan, în centrul capitalei Franței. Circa 85 de persoane au fost ucise în sala de concerte Bataclan.