ATENȚIE. Alertă cu bombă la Curtea de Apel București! Concluziile autorităților
Autoritățile intervin la Curtea de Apel București după ce o persoană a anunțat prin 112 că a fost amplasat un dispozitiv exploziv în cadrul instituției.
În urma verificărilor, autoritățile au ajuns la concluzia că amenințarea a fost una falsă. Polițiștii se retrag, iar traficul va fi reluat.
„Astăzi, în jurul orei 11:10, un bărbat a anunţat prin apel 112, că la Curtea de Apel Bucureşti, se află un dispozitiv exploziv. La faţa locului au sosit poliţişti ai Secţiei 14 care au procedat la evacuarea clădirii, iar la acest moment specialişti ai Serviciului Pirotehnic din cadrul I.G.P.R. efectuează verificări”, a transmis, luni, 29 iunie, Poliţia Capitalei.
De asemenea, traficul auto și pietonal a fost restricționat în zonă.
Alarmă de bombă la metrou
Pe 19 iunie, o altă alarmă cu bombă a avut loc în București, însă la metrou. Vineri, în jurul orei 08:15, un bărbat a anunțat prin apel 112, că la stația de metrou Eroilor se află un dispozitiv exploziv.
La fața locului au sosit polițiști ai Secției 17 și Brigăzii de Poliție pentru Transport Public – Serviciul Metrou, care au evacuat stația de metrou.
În urma verificărilor, s-a stabilit că apelul este fals, iar bărbatul care a inițiat a fost identificat, ca o persoană de 55 de ani din județul Olt.
Alertă cu bombă la Tribunalul București
De asemenea, și vineri, 5 iunie, a fost alertă cu bomba la Tribunalul Bucureşti, toată clădirea fiind evacuată şi şedinţele de judecată întrerupte, au declarat surse oficiale.
Surse oficiale au declarat, vineri, că toată clădirea Tribunalului Bucureşti a fost evacuată după ce a fost primit un e-mail prin care se anunţa că în sediul instanţei a fost amplasată o bombă.
Şedinţele de judecată au fost întrerupte şi toată lumea a ieşit din clădire, potrivit Mediafax.
Echipe de cercetare sunt la faţa locului pentru a afla dacă alerta este sau nu reală.
„În această dimineață, în jurul orei 10.00, Direcția Generală de Poliţie a Municipiului București a fost sesizată direct, de către jandarmii ce efectuează paza sediul Tribunalului București, despre faptul că a fost receptionată o informare cu privire la faptul că în sediul instituției este amplasat un dispozitiv cu potențial exploziv. La fața locului au fost aplicate măsurile din competență, devierea traficului rutier în zonă, delimitarea și interzicerea accesului în zonă. Persoanele din clădire au fost evacuate. Spațiul este verificat de către specialiști pirotehniști”, se arată într-un comunicat al Poliției Capitalei.
#StopApelurilorFalseLa112
La începutul anului, birourile de presă ale Serviciului de Telecomunicații Speciale (STS), Serviciului Român de Informații (SRI), Inspectoratului General pentru Situații de Urgență (IGSU), Inspectoratului General al Poliției Române (IGPR) și Inspectoratului General al Jandarmeriei Române (IGJR) au emis un comunicat prin care fac apel să se renunțe la apelurile false la 112 și arată ce a însemnat, în cifre, cazul de la amenințarea din februarie de la Mall Veranda din București.
- 8 secunde a durat apelul la 112 prin care un bărbat amenința că a pus o bombă la un mall din București;
- 5 instituții au intrat în alertă;
- 100 de specialiști s-au mobilizat la fața locului;
- 2 ore a durat intervenția echipajelor;
- Peste 1000 de persoane au fost evacuate din mall.
Apelul la 112 a fost făcut, la ora 12:17:59, de pe o cartelă prepay. Sub umbrela anonimatului au fost alertate inutil echipajele de intervenție, activitatea și traficul în zona au fost perturbate. Cei evacuați au trăit momente de panică, iar acum Poliția face cercetări pentru a stabili cine se face vinovat.
Autoritățile avertizează că apelarea numărului unic de urgență 112 în situaţii care nu reprezintă un pericol pentru viaţă, proprietate sau mediu, produce întârzieri în preluarea apelurilor care anunță urgențe reale.
Totodată, apelarea falsă poate irosi clipe din viaţa altei persoane care sună după ajutor, poate împiedica sau întârzia salvatorii să ajungă la un om aflat în pericol și, uneori, acel om poate fi cineva drag ție!