Prima pagină » Coronavirus » ATENȚIE. Cât de periculoase pot fi măștile de protecție pentru copiii cu vârsta sub doi ani. Apelul urgent al unei asociații

ATENȚIE. Cât de periculoase pot fi măștile de protecție pentru copiii cu vârsta sub doi ani. Apelul urgent al unei asociații

ATENȚIE. Cât de periculoase pot fi măștile de protecție pentru copiii cu vârsta sub doi ani. Apelul urgent al unei asociații

Copiii cu vârsta sub doi ani nu trebuie să poarte măşti pentru că acestea le pot îngreuna respiraţia şi cresc riscul de sufocare, a declarat Asociaţia de Pediatrie din Japonia, lansând un apel urgent către părinţi în momentul ridicării restricţiilor aplicate în ţară pentru combaterea coronavirusului, relatează marţi Reuters, citat de Agerpres.ro.

Premierul Shinzo Abe a anunţat luni încetarea stării de urgenţă în toată Japonia, după ce numărul infecţiilor cu COVID-19 a scăzut în întreaga ţară, însă a avertizat că poate fi reinstituită dacă virusul începe să se răspândească din nou.

Pentru a preveni răspândirea coronavirusului, specialişti în domeniul sănătăţii din întreaga lume recomandă purtarea măştilor atunci când distanţarea socială este dificil de menţinut, pe măsură ce ţările îşi ridică treptat restricţiile impuse pentru stoparea epidemiei de COVID-19.

Cât de periculoase pot fi măștile de protecție pentru copiii cu vârsta sub doi ani.

Asociaţia de Pediatrie din Japonia i-a avertizat însă pe părinţi că măştile sunt prea riscante pentru copiii sub 2 ani. „Măştile pot îngreuna respiraţia, deoarece sugarii au căile respiratorii înguste”, ceea ce creşte presiunea asupra inimilor lor, a spus asociaţia, adăugând că măştile sporesc de asemenea riscul de supraîncălzire în cazul lor.

„Să oprim utilizarea măştilor pentru copiii sub 2 ani”, a afirmat asociaţia într-o notificare de pe site-ul său.

Asociaţia a afirmat că până acum au existat foarte puţine cazuri grave de infectare cu coronavirus în rândul copiilor şi că majoritatea copiilor s-au infectat de la membrii familiei.

De asemenea, Centrele Americane pentru Controlul Bolilor (CDC) şi Academia de Pediatrie din SUA afirmă că cei mici, cu vârsta sub doi ani, nu trebuie să poarte măşti.

Masca și distanța de 1,5 metri între persoane devin obligatorii în toate gările și la metrou

Ordinul comun al Ministerului de Interne și al Ministerului Transporturilor privind măsuri și reguli în domeniul transporturilor, pe perioada stării de alertă, pentru combaterea răspândirii noului coronavirus prevede ca purtarea măștii să fie obligatorie și în gări, pe peroane dar și la metrou.

Ordinul privind regulile în ceeea ce privește transporutul în comun a fost publicat sâmbătă în Monitorul Oficial.

Pe durata stării de alertă, operatorii economici care administrează infrastructura de transport au următoarele obligații:

  • să ia măsurile necesare pentru asigurarea distanței de protecție între persoane, de cel puțin 1,5 m, în zonele cu risc de aglomerare din gări, autogări, porturi, locuri de îmbarcare/debarcare, terminale aeroporturi și, respectiv, stații de metrou, prin configurarea, după caz, a traseelor de deplasare a persoanelor, cât și a suprafețelor de staționare temporară în astfel de zone, cum sunt, în funcție de specificul fiecărui mod de transport: zonele de așteptare din interiorul terminalelor/stațiilor de pasageri, ghișeele de înregistrare/vânzări bilete, birourile de informații, zona de așteptare pentru efectuarea controlului de securitate, zonele de îmbarcare, zona de așteptare pentru efectuarea controlului de frontieră, zonele de ridicare a bagajelor, zonele de triaj epidemiologic la intrarea în țară;
  • să ia măsuri pentru informarea pasagerilor, prin afișe sau mijloace de comunicare sonore sau video cu privire la măsurile de protecție sanitară;c) să efectueze dezinfecția periodică a zonelor cu risc de aglomerare din gări, autogări, porturi, locuri de îmbarcare/debarcare, terminale aeroporturi și stații de metrou, precum și a mijloacelor de transport în comun.

Citește și