Atenție la furtul de date! Facebook avertizează utilizatorii cu privire la aplicațiile false de conectare

Publicat: 08 10. 2022, 11:40
Sursă Foto - Reuters

Platforma Meta susține că utilizatorii ar trebui să fie foarte atenți cu privire la datele personale. Au apărut programe false de conectare care se prezintă drept aplicații mobile, astfel încât, datele personale ar putea fi preluate foarte ușor.

Facebook anunță 1 milion de utilizatori că este posibil ca datele lor de conectare să fi fost furate datorită programelor false Android și Apple care se prezintă drept aplicații mobile legitime.

„Cercetătorii noștri în domeniul securității au descoperit anul acesta peste 400 de aplicații rău intenționate pentru Android și iOS, care au fost concepute pentru a fura informațiile de conectare la Facebook și pentru a compromite conturile oamenilor”, a declarat David Agranovich, directorul Facebook pentru perturbarea amenințărilor.

Aplicațiile false au fost încărcate în magazinele de aplicații Apple și Google Play și s-au prezentat drept programe normale.

Unele păreau a fi software de editare foto, susțin reprezentanții Facebook, în timp ce altele s-au pozat ca jocuri gratuite sau playere muzicale.

iOS de la Apple și Android de la Google sunt cele mai utilizate sisteme de operare pentru telefoane mobile din lume, fiind instalate pe miliarde de smartphone-uri și tablete.

Reprezentanții platformei roagă utilizatorii să fie atenți

Toate aplicațiile rău intenționate detectate de Facebook au fost eliminate din magazinele de aplicații iOS și Android înainte ca știrile să fie dezvăluite, a adăugat Facebook.

Aproximativ 10% dintre programele false erau în Apple App Store .

„De asemenea, alertăm persoanele care s-ar putea să-și fi compromis conturile fără să știe, descarcând aceste aplicații și partajându-le acreditările și îi ajutăm să-și securizeze conturile”, a spus Agranovich.

Astfel de aplicații funcționează prin copierea aspectului și simțului unor funcții precum butonul „Conectează-te cu Facebook”.

În loc să verifice numele de utilizator și parola cu serverele Facebook, aplicațiile false au capacitatea de a reține datele de conectare.

Numele de utilizator și parolele sunt, de asemenea, cumpărate și vândute de infractorii cibernetici care potrivesc conturile furate cu alte informații, cum ar fi adresele de domiciliu sau detaliile cardurilor de credit.

„Fii suspicios față de o aplicație de editare foto care necesită autentificarea și parola ta Facebook înainte de a-ți permite să o folosești”, este sfatul reprezentanților Facebook pentru utilizatorii săi, potrivit Telegraph.co.uk.