Ministrul Mediului, Attila Korodi, afirmă că România se confruntă cu problema poluării cu nitrați a apei și a solului din cauza depozitării gunoiului de grajd în locuri necorepunzătoare, 251 de localități fiind considerate vulnerabile din acest punct de vedere.
Korodi a spus, joi, într-o conferință de presă la Sfântu Gheorghe, că România se confruntă cu problema poluării cu nitrați în foarte multe localități din cauza managementului „defectuos” al deșeurilor din grajduri și din agricultură, transmite corespondentul MEDIAFAX.
„Problema reală este aceea că deșeurile din grajduri sunt depozitate foarte aproape de fântâni, de sursa de apă pe care o folosesc oamenii și de locuințele acestora”, a spus ministrul.
Potrivit lui Korodi, în afara proiectelor privind dezvoltarea infrastructurii locale, este nevoie și de o altă abordare a managementului deșeurilor din grajduri, pentru care a fost creat un program cu sprijinul Băncii Mondiale, care vizează aproape 80 de localități intens poluate cu nitrați.
Ministrul Mediului a afirmat că în cadrul acestui program se vor investi fonduri în infrastructura de colectare a deșeurilor de la grajduri, în echipamente de transport și de compactare a deșeurilor/
În România au fost inventariate 251 de localități considerate zone vulnerabile la poluarea cu nitrați, iar dintre acestea 79 au fost incluse în respectivul program pilot de investiții.
După conferința de presă, ministrul Mediului a participat, în stațiunea Covasna, la lansarea oficială a unei campanii de informare și de conștientizare la nivel de bazin hidrografic a proiectului „Controlul Integrat al Poluării cu Nutrienți”.