Au avut misiuni în Angola, Bosnia, Albania, Irak și Afganistan, sunt un simbol al Iașului și sărbătoresc 25 de ani de la înființarea Batalionuliui 151 Infanterie Iași. Așa că Lupii Negri i-au provocat pe ieșenii dornici să își testeze limitele fizice și pshihice la o alergare cu ranița în spate: bărbații au avut de alergat cu un rucsac greu de 10 kg, iar femeile cu o raniță de 5 kg.
Pentru al dolilea an la rând, Lupii Negri și ieșenii au alergat împreună. Pentru militari, un traseu de 15 km nu e ceva neobișnuit.
„Pentru noi, militarii, nu e greu. Am avut marșuri și în munte chiar la Tarcău cu mai multe kilograme în spate. Ne adaptăm la orice teren”, a declarat Bogdan Teodorescu, unul dintre Lupii care au alergat.
Însă, pentru civili…
„Am o pasiune pentru Armată, îmi place foarte mult armata și am zis să fiu alături de Batalionul 151 astăzi la ceas aniversar. Este foarte greu, dar nu mă împiedică să duc lupta până la capăt”, a declarat una dintre tinerele care s-a înscris la maraton.
Au fost și alteți care au decis să se ia la întrecere cu Lupii.
„Vin cu drag la acest eveniment. Este a doua ediție. Prima a fost extraordinară. A fost o surpiză să alergăm cu aceste ranițe care au adus victorie, au adus faimă acestui batalion. Și dacă acei băieți s-au motivat, au muncit să poată să ducă drapelul României sus, noi încercăm să fie și aceasta a doua ediție o ediție extraodinară în care să dăm totul. Cum soldatul merge pentru patrie și dă totul, așa și noi astăzi dăm totul”, a declarat Mariana Pârju, una dintre atletele care au alergat alături de militari.
Cea de-a doua ediție a maratonului a fost organizată pentru a marca 25 de ani de la înființarea Batalionului 151 Infanterie Lupii Negri.
„De obicei, aniversările unităților militare au loc în niște spații restrânse. De data aceasta, am considerat că trebuie să participăm la viața comunității, comunitatea să fie alături de noi, să împărtășim energii, speranțe gânduri, asfel încât să ne cunoaștem mai bine. Ăsta e scopul cel mai important pentru noi. Să ne cunoaștem cât mai bine și să avem un drum comun. (…) Este un traseu mediu, 15 km. Bărbații, 10 kg în spate, femeile, 5 kg. Este un traseu bun pentru toți, dar destul de dificil, astfel încât să transpirăm și să împărtășim din emoțiile noastre, fiecare către celălalt”, a declarat lt. col. Daniel Cioran, comandantul Batalionului 151 Infanterie „Lupii Negri”.
Favoritul cursei a fost caporalul Cătălin Atănăsoaie. „E destul de grea competiția tinând cont că alergi cu greutate în spate, soarele pe cer, temeperatură, umiditate ridicată. (…) Pentru mine e ceva simplu 15 kilometri. Eu fac antrenamente mult mai dure și mult mai lungi, dar e o provocare să alerg cu ranița în spate, mai mult pistă”, a explicat caporalul.
Foto: Captură Facebook