Au apărut primele roșii românești din 2019. Cu cât vând producătorii kilogramul – FOTO
Fermierii din zona Matca au scos pe piață primele roșii. Deși se așteptau să vândă cu prețuri mai mari, intermediarii care ajung în piața en-gros din localitate nu vor să ofere prețuri de trufanda pentru legumele românești.
Cu toate acestea, prețurile se schimbă de la o zi la alta, pe măsură ce pe piață apar noi cantități. Dacă la mijlocul săptămânii trecute prețul roșiilor era 9 lei/kg, luni acestea se vindeau cu 7 lei/kg.
„Astăzi, la noi în piață roșiile s-au vândut cu 7 lei, dar, de la zi la zi, prețurile diferă. Depinde de câtă marfă este. Acum este puțină și prețurile se mențin încă mari. Sunt primele recolte de roșii. Peste câteva zile o să ies și eu cu prima recoltă de roșii din acest an”, a spus legumicultorul Costică Chicoș.
Pe 25 februarie, familia Dragomir a plantat în solar 8.000 de răsaduri de roșii. Timp de aproape trei luni, zi și noapte, legumicultorii au încălzit solariile pentru a asigura temperatura optimă.
„Cheltuielile cu încălzirea se ridică la aproape 20.000 de lei. Acum, roșiile s-au copt și sper să obțin o producție de 3 kilograme pe fiecare plantă. Au fost temperaturi scăzute și umezeală ridicată în pământ, sperăm ca plantele să nu fie afectate de mucegai”, a declarat fermierul.
Legumicultorii din Matca își vând produsele în piața din localitate, locul în care ajung TIR-uri din toată țara. Producătorii locali urmăresc cu interes evoluția prețurilor, deoarece mulți dintre ei încă așteaptă prima recoltă a anului.
„Eu am plantat în seră 3.500 de fire de roșii. Peste o săptămână o să ies pe piață cu prima producție din acest an. Estimez o recoltă de trei kilograme la fiecare plantă. Sunt legumicultori care au plantat mai devreme și acum au ieșit cu roșiile pe piață. Sunt puțini acum. În prima zi s-au vândut cu 10 lei, însă prețul a coborât la 7 lei”, a spus agricultorul Joni Filimon.
Regiunea Matca din județul Galați este cel mai mare bazin legumicol din țară. În zonă sunt peste 4.000 de producători, care cultivă legume în sere, pe 1.000 de hectare, dar și pe 2.000 de hectare de teren, în câmp.