Prima pagină » Știri » Au picat BAC-ul pentru că au avut semne distinctive pe lucrări. Ministrul Educației a luat însă o decizie-surpriză

Au picat BAC-ul pentru că au avut semne distinctive pe lucrări. Ministrul Educației a luat însă o decizie-surpriză

Au picat BAC-ul pentru că au avut semne distinctive pe lucrări. Ministrul Educației a luat însă o decizie-surpriză
Lucrările la Istorie a celor doi elevi din Dâmbovița, eliminați de la examenul de bacalaureat, sunt autentice, fiind redactate de cei doi candidați în timpul probei de examen fără alte intervenții ulterioare, însă va fi menținută eliminarea de la evaluare pentru că „prezintă semne distinctive".

O echipă de control din cadrul Ministerului Educației Naționale a efectuat vineri și luni o serie de verificări la Centrul zonal de evaluare constituit la Liceul Teoretic „Benjamin Franklin” din București, respectiv la centrele de examen organizate la Liceul Teoretic „Goga Ionescu” din Titu și Colegiul Național „I.L. Caragiale” din Moreni, ambele din județul Dâmbovița.

Conform unui comunicat de presă al Ministerului, verificările au vizat respectarea prevederilor legale privind eliminarea din examen a doi candidați din județul Dâmbovița ale căror lucrări au fost trimise spre evaluare în municipiul București.

Mai exact, cei doi elevi au fost eliminați după ce același profesor corector a considerat că pe lucrările lor sunt două scrisuri diferite și că s-a încercat fraudarea probei.

„În urma analizei documentelor puse la dispoziție, echipa de control apreciază că cele două lucrări au toate aparențele unor lucrări autentice, redactate de cei doi candidați în timpul probei de examen fără alte intervenții ulterioare, însă prezintă semne distinctive ce constau în scrierile/grafiile total diferite folosite în redactarea lor”, se precizează în comunicatul Ministerului Educației.

Conform articolului 56, punctul 5 din Anexa 2 a ordinului de ministru nr. 4799/2010, „înscrierea numelui candidatului pe foile tipizate în afara rubricii care se sigilează, precum și orice alte semne distinctive, care ar permite identificarea lucrării, atrag după sine anularea lucrării scrise respective. Propunerea de anulare se poate face atât în centrul de examen, cât și în centrul de evaluare, de către persoanele din comisie care sesizează semnele distinctive, iar decizia se ia de către președintele comisiei, după consultare cu comisia județeană/a municipiului Bucureșt”.

Astfel, ministrul Educației Naționale a decis menținerea pentru ambii candidați a eliminării din examenul național de bacalaureat, sesiunea iunie-iulie 2017, la proba scrisă la disciplina „Istorie”.

Pe de altă parte, vor fi recunoscute notele obținute de ambii candidați la celelalte două discipline de examen.

Ministrul Educației a mai luat, însă, o decizie în ce îi privește pe cei doi elevi. Ambii candidați vor putea participa la următoarele două sesiuni ale examenului de bacalaureat. Măsura a fost luată cu toate că, potrivit legii, odată ce un elev este eliminat de la Bacalaureat, el nu se mai poate înscrie la următoarele două sesiuni.

Doi elevi au picat proba la Istorie a examenului de bacalaureat, după ce același profesor corector a considerat că pe lucrările lor sunt două scrisuri diferite și că s-a încercat fraudarea probei.

Părinții elevilor eliminați au depus câte un memoriu în acest sens la Ministerul Educației.

„Din câte imi dau seama, odată ce aceste lucrări au ajuns la primul evaluator, care a avut aceste suspiciuni, lucrarea nu a mai ajuns la cel de al doilea, iar comisia a luat decizia de a anula lucrările. Puteau să solicite un control asupra legalității desfășurării examenului, dacă s-ar fi constatat în urma probelor acest lucru, se putea anula examenul și ulterior. Această decizie a fost luată pe baza unei prezumții de vinovăție.(…)Acești copii meritau o șansă. Elevii, când s-au văzut eliminați din examen, au fost la mine în primul minut, după care au depus un memoriu la Ministerul Educației. Fetei de la Titu i s-a făcut rău după ce a ieșit de la mine din birou, a fost luată cu Salvarea”, declara inspectorul general al Inspectoratului Școlar Județean Dâmbovița, Sorin Ion.

Sorin Ion a afirmat că dacă nu se va face dreptate pentru acești elevi, el va cere să fie anchetat de corpul de control pentru a demonstra buna desfășurare a examenului de bacalaureat.

„Dacă măsura dispusă și decizia de anulare a lucrărilor rămâne definitivă, mă văd nevoit ca eu însumi să cer să fiu controlat de către corpul de control, pentru că o astfel de decizie ar putea implica în mod obligatoriu, o complicitate din partea comisie. Iar pentru activitatea comisiei, eu garantez că nu s-a întămplat nimic ilegal în timpul examenului. Și garantez și pentru colegii mei care au fost președinții centrelor de examen”, a explicat inspectorul general.

Citește și