„În regiunea europeană avem trei categorii de vectori care transmit anumite boli, multe din import, odată datorate țânțarilor: febra Dengue, Chikungunya, malaria și febra West Nile. Apoi sunt boli datorate muștelor flebotome, celebri tăuni, leishmanioza din import, și căpușelor- boala Lyme, encefalita de căpușe, febra hemoragică. Impactul este unul important pentru că observăm o creștere a acestor cazuri în ultimii ani, iar aceasta se datorează încălzirii globale, schimbărilor climatice. Cu alte cuvinte regăsim o serie de vectori cu care nu ne-am întâlnit în ultimii ani. În România au apărut țânțari care nu existau. În Italia, Chikungunya a fost descoperită după ce dispăruse de mai bine de 30 – 40 de ani. A reapărut acestă boală. Acesta a fost un prim semnal că acești vectori migrează datorită schimbărilor climatice, încălzirii globale. Ceea ce întâlneam numai la tropice începem să întâlnim și în bazinul mediteranean și ceva mai sus spre paralela 45”, a explicat reprezentantul OMS.
El a spus că, în România, spre exemplu, malaria era endemică, dar nu mai există, în schimb pe aceeași latitudine mai găsim acesată boală în Asia Centrală.
„Țineți garda sus, există schimbări climatice care pot afecta atât ciclul de viață al vectroilor, cât și răspândirea lor”, a spus Olsavszky, citând mesajul OMS din acest an pentru Ziua Mondială a Sănătății.
Potrivit specialiștilor, România nu se află într-o zonă geografică în care incidența bolilor transmise prin vectori să fie ridicată, dar, cu toate acestea, modificările climatice din ultimii ani, transporturile și turismul internațional favorizează apariția acestor afecțiuni în zone în care până acum nu erau raportate astfel de cazuri. Drept urmare, anumite boli transmise prin vectori au început să fie identificate și în România.
„Malaria, febra Dengue și febra galbenă reprezintă cazuri de import în Uniunea Europeană, însă probleme medicale precum infecția cu virusul West Nile, febra Chikungunya și boala Lyme apar în fiecare an în Europa, inclusiv în România”, a declarat și Alexandru Rafila, președintele Societății Române de Microbiologie, adăugând că bolile transmise prin vectori constituie o problemă de sănătate publică la nivel global, reprezentând aproximativ 17% din patologia infecțioasă.
La nivel mondial sunt peste 1 miliard de cazuri de malarie, febră Dengue, boală Lyme sau febră galbenă, boli transmise de țânțari, muște, căpușe și alți vectori, potrivit OMS. În ciuda faptului că majoritatea acestor boli pot fi prevenite și tratate cu succes, anual ele sunt răspunzătoare de mai mult de 1 milion de decese. De asemenea, datele OMS la nivel global arată că peste 600.000 de persoane mor anual din cauza malariei, în timp ce boala Chagas, leishmanioza și schistosomiaza afectează câteva milioane de oameni.
Datele au fost prezentate la Simpozionul „Infecțiile transmise prin vectori în contextul globalizării și al schimbărilor climatice”, organizat la București de Societatea Română de Microbiologie și Institutul Cantacuzino, sub egida Academiei de Științe Medicale.