Au trecut 110 ani de la naufragiul Titanicului, unul dintre cele mai mari dezastre maritime pe timp de pace din istorie

Publicat: 15 04. 2022, 10:50
Actualizat: 11 05. 2022, 21:54
Sursă foto: NOAA/Institute for Exploration/University of Rhode Island

În urmă cu 110 ani, pe 14 aprilie 1912, cea mai mare și mai luxoasă navă pentru pasageri din lume de la vremea aceea s-a scufundat în Atlanticul de Nord, în urma impactului cu un iceberg. Nava „de nescufundat” a ajuns la fundul oceanului în doar două ore și 40 de minute.

Impactul a avut loc la ora 23:40 în noaptea de duminică, 14 aprilie 1912, iar la ora 02:20, luni, 15 aprilie, nava era complet scufundată. Peste 1.500 de oameni și-au pierdut viața în apele înghețate ale Atlanticului în noaptea aceea. Nava nu avea suficiente bărci de salvare pentru toți pasagerii.

La vremea respectivă, nimeni nu își imagina că vor fi nevoiți să folosească bărcile de salvare pentru a ține toate persoanele de la bord în ele, ci doar pentru a le transporta către alte nave care să vină în ajutor. Însă, momentul, locul și timpul record de scufundare a navei au creat o situație imposibilă. Cele 20 de bărci nu au fost nici ele folosite corect, pasagerii de la clasa I fiind primii urcați în ele, fără să fie ocupate toate locurile, astfel și mai mulți oameni au rămas pe dinafară.

Sursă foto: Wikipedia

În momentul celebrului naufragiu, când nava s-a rupt în două, peste 1.000 de suflete disperate erau încă la bord. Oamenii au murit înecați, loviți de fragmente de navă, blocați în interiorul ei sau pur și simplu de la apa înghețată în care nu puteau rezista mai mult de câteva minute.

Prima navă salvatoare, RMS Carpathia, a ajuns la locul naufragiului tocmai la 9 ore de la coliziunea Titanicului cu icebergul și a preluat pasagerii din bărcile de salvare. În total, 705 oameni au supraviețuit naufragiului, în cea mai mare marte femei și copii, majoritatea dintre care călătoreau la clasa I sua la clasa a II-a.

În anchetele care au urmat targediei, s-a descoperit că echipajul Titanicului a primit nu mai puțin de șase mesaje în care erau avertizați că sunt iceberguri în zonă, însă nu au redus viteza. Probleme au fost găsite și la echiparea „inadecvată” cu bărci de salvare. Teribila tragedie a șocat lumea și a dus la o schimbare radicală a regulilor pentru călătoriile maritime.