AUDIERI. Percheziții în județul Giurgiu în cazul unor tinere exploatate sexual în Europa. Gruparea ar fi obținut venituri de peste 1 milion de €/ Victimele erau racolate prin metoda „loverboy”
Potrivit unui comunicat al Poliției, miercuri au fost făcute 16 percheziții domiciliare în județul Giurgiu și alte două în Austria și Anglia, în urma cărora au fost duse la audieri 15 persoane. Acestea au vizat mai multe persoane bănuite că ar fi exploatat sexual 28 de tinere. Victimele erau racolate prin metoda „loverboy”, iar dacă se împotriveau erau constrânse fizic sau moral.
În urma perchezițiilor efectuate în România au fost ridicați și indisponibilizați 18.700 de lei, 4.300 de euro, 100 de dolari, precum și 8 autoturisme de lux, o autoutilitară și 6 ceasuri.
La percheziția efectuată în Marea Britanie au fost identificate două persoane de sex feminin, exploatate de către membrii grupării, mai multe telefoane mobile și medii de stocare. De asemenea, au fost identificați și arestați 2 membrii ai grupării, care au fost depistați la adresa percheziționată.
Potrivit anchetatorilor, din 2012, liderul grupului ar fi dezvoltat la nivelul unor state ca România, Austria, Germania, Anglia, Cipru, Elveția și Turcia legături infracționale cu persoane pe care le-ar fi cooptat într-un grup infracțional organizat specializat în proxenetism, trafic de persoane, contrabandă și spălarea banilor.
Fetele erau exploatate chiar daca rămâneau însărcinate
„Astfel, începând cu anul 2012 și până în prezent, membrii grupării ar fi recrutat 28 de persoane de sex feminin, în special prin metoda loverboy, pe care le-ar fi plasat în diverse orașe de pe teritoriul Europei, în scopul practicării prostituției și obținerii de foloase materiale. În alte cazuri, liderul grupării ar fi recrutat tinere vulnerabile, cu o situație materială și familială precară, provenind din medii defavorizate, pe care le cointeresa material în vederea deplasării și practicării prostituției în străinătate”, se arată în comunicat.
Membrii grupării sunt bănuiți că, prin diverse tertipuri sau favoruri acordate, le dădeau persoanelor exploatate sentimentul că sunt profund îndatorate atât din punct de vedere moral, cât și material, motiv pentru care trebuiau să presteze servicii sexuale contra cost în beneficiul lor, chiar dacă își achitaseră demult eventualele obligații existente.
„Un alt factor de constrângere morală a victimelor îl reprezenta și faptul că persoanele bănuite ar fi avut relații de concubinaj cu victimele, iar în urma acestora au rezultat copii minori de a căror îngrijire se ocupau rude ale membrilor grupării. În acest fel tinerele erau determinate să continue activitatea de prostituție în beneficiul foștilor concubini”, mai spun anchetatorii, potrivit Mediafax.
În cazul în care victimele nu le dădeau bani membrilor grupării, acestea erau amenințate sau chiar bătute. Mai mult, anchetatorii spun că victimele erau exploatate sau agresate chiar și dacă erau însărcinate. Membrii grupării sunt bănuiți, de asemenea, că ar fi tranzacționat între ei victimele, cu sume între 5.000 și 8.000 de euro.
Aceștia ar fi creat și forme de justiție paralelă, realizate în interiorul grupării, prin care se stabileau regulile ce urmau a fi respectate de cei implicați în aceste așa zise litigii.
În urma cercetărilor efectuate în acest caz se estimează că membrii grupării ar fi obținut un profit ilicit de aproximativ 1.115.000 de euro. Banii obținuți în străinătate erau transferați în România prin intermediul altor membri ai grupului.