Prima pagină » Știri » AUGUSTE RODIN, Google Doodle la 172 de ani de la naștere. VIDEO cu „Gânditorul” lui AUGUSTE RODIN

AUGUSTE RODIN, Google Doodle la 172 de ani de la naștere. VIDEO cu „Gânditorul” lui AUGUSTE RODIN

AUGUSTE RODIN, Google Doodle la 172 de ani de la naștere. VIDEO cu
AUGUSTE RODIN, 12 noiembrie 1840 - 17 noiembrie 1917, este celebrat de Google printr-un Doodle, la 172 de ani de la naștere. Află totul despre AUGUSTE RODIN: care au fost cele mai cunoscute sculpturi, care este relația lui AUGUSTE RODIN cu Constantin Brâncuși și de este controversat AUGUSTE RODIN. PLUS: VIDEO cu "Gânditorul" lui AUGUSTE RODIN

AUGUSTE RODIN, celebrul sculptor și pictor francez, este sărbătorit luni, la 172 de ani de la naștere, de Google, printr-un logo care prezintă cea mai faimoasă sculptură a artistului – „Gânditorul”.

Logo-ul Google, realizat în albastru și negru, prezintă una dintre sculpturile din seria „Gânditorul”, realizată de maestrul francez AUGUSTE RODIN. În noul logo, „Gânditorul” lui Rodin înlocuiește cea de-a doua literă „O” din cuvântul Google.

AUGUSTE RODIN (12 noiembrie 1840 – 17 noiembrie 1917), sculptor, grafician și pictorul francez, a revoluționat limbajul sculpturii, fiind considerat de mulți critici drept cel mai mare sculptor după Michelangelo. Rodin și-a demonstrat modernitatea nu doar prin stilul conceptual al lucrărilor sale, ci și prin modul de expunere, alegând spațiile în aer liber.

În 1907, în atelierul său a lucrat și sculptorul român Constantin Brâncuși, care, părăsind studioul după numai câteva luni, și-a justificat plecarea spunând: „Nimic nu se poate înălța la umbra marilor arbori!”.

Considerată o capodoperă a finalului de secol XIX, seria „Gânditorul” cuprinde peste 20 de sculpturi. „Gânditorul”, una dintre cele mai cunoscute sculpturi din lume și cea mai cunoscută lucrare a sculptorului francez, prezintă silueta unui bărbat gol, stând pe o piatră, privind în jos, cu cotul drept sprijinit pe genunchiul stâng și sprijinându-și bărbia în palma dreaptă.

Realizate inițial pentru a face parte dintr-un proiect monumental al maestrului AUGUSTE RODIN, intitulat „Poarta Infernului”, inspirat din opera poetului și filosofului italian Dante, sculpturile din seria „Gânditorul” au primit o nouă semnificație, devenind un simbol al doctrinei socialiste în timpul crizei politice din Franța din 1906.

AUGUSTE RODIN, celebrul sculptor și pictor francez, omagiat de Google printr-un Google Doodle care integrează sculptura „Gânditorul”. VIDEO

AUGUSTE RODIN, tatăl sculpturii moderne, omagiat astăzi de Google printr-un Doodle. Imagini RARE cu AUGUSTE RODIN – VIDEO

„Epoca de bronz” a lui AUGUSTE RODIN, de 13 ori mai puțin valoroasă decât „Muza” lui Brâncuși. Ce i-a spus Brâncuși lui Auguste Rodin când a plecat din atelierul său

François Auguste René Rodin s-a născut într-o familie modestă din Paris. În 1853, la vârsta de 14 ani, este admis la École Spéciale de Dessin et de Mathématiques, urmând cursurile desenatorului Horace Lecoq de Boisbaudran și ale pictorului Stéphane Belloc. Între anii 1854-1857 studiază la École des Arts Décoratifs, dar este respins de trei ori în decursul acestor ani în încercarea de a fi admis la École des Beaux-Arts. Urmează în acest timp cursuri de literatură și istorie la Collège de France.

Debutează cu portrete și desene, realizate sub îndrumarea lui Jean-Baptiste Carpeaux, după care, în anul 1864, începe să lucreze în atelierul sculptorului Albert Carrier-Belleuse, reprezentant al stilului denumit „seconde Empire”, realizând decorații murale, modele de ornamente și vase la manufacturile de porțelan din Sèvres.

Împreună cu Albert Carrier-Belleuse pleacă, în 1870, la Bruxelles, colaborarea lor continuând până în 1872. Ulterior, AUGUSTE RODIN începe să colaboreze cu sculptorul belgian Antoine-Joseph Van Rasbourgh, cu care decorează unele edificii publice din Bruxelles, dar și case particulare.

În perioada 1875-1876, pleacă într-o călătorie de studii în Italia, la Florența și la Roma, pentru a „descoperi secretele lui Michelangelo”, iar în 1877 merge într-un turneu al catedralelor gotice din centrul Franței. În același an, expune la Cercul artistic și literar din Bruxelles și apoi la Salonul artiștilor francezi din Paris sculptura „Âge d’arain” (Vârsta de bronz), care provoacă scandal, fiind acuzat că a făcut un mulaj după natură. Între anii 1879-1882 lucrează la manufacturile din Sèvres, iar în 1880 își deschide propriul atelier la Paris, pe care îl va păstra până la sfârșitul vieții.

Statul francez îi cumpără sculptura „Âge d’arain” și îi comandă (în 1880) un portal (intrare principală monumentală într-un edificiu, de obicei încadrată cu un chenar de piatră, de zid sau de lemn și bogat împodobită, n.r.) pentru viitorul Muzeu de Arte Decorative.AUGUSTE RODIN alege tema infernului din opera lui Dante, lucrarea „La Porte d’Enfer” (Poarta Infernului) – un ansamblu de figuri dispuse aparent haotic, ca analogie vizuală a decăderii morale la sfârșit de secol – rămâne însă neterminată.

În 1895, inaugurează grupul statuar „Les Bourgeois de Calais” (Burghezii din Calais), iar în 1887 ilustrează voumul de poezii „Les Fleurs du Mal” (Florile răului) de Charles Beaudelaire, pentru editura Gallimard.

Ca membru fondator al Société nationale des Beaux-Arts, AUGUSTE RODIN obține în 1889 comanda executării unei statui a lui Victor Hugo pentru Panthéon-ul din Paris, dar, din cauză că sculptorul se decide să-l înfățișeze pe poet gol și înconjurat de muze, proiectul îi este respins. În 1893, devine președinte al secției de sculptură la Société Nationale des Beaux-Arts, ca succesor al lui Jules Dalou.

Anul 1899 este marcat de organizarea primelor mari expoziții retrospective la Bruxelles, apoi la Rotterdam, Amsterdam și la Haga. Cu ocazia Expoziției Universale din 1900, se inaugurează „Pavilionul Rodin„, în Place de l’Alma din Paris, unde sunt expuse 171 opere ale artistului, printre care pentru prima dată și „Poarta Infernului”, deși nu fusese finalizată. Pavilonul va fi demontat și reconstruit la Meudon – domiciliul artistului – în anul următor.

În anul 1907, AUGUSTE RODIN se instalează în Hôtel Biron din Paris, care, în anul următor, va deveni Muzeul Rodin. În 1911, participă la Expoziția Regală de Arte din Berlin. Compoziția „Burghezii din Calais” este cumpărată de statul englez și va fi instalată în grădinile Westminster din Londra, în fața Parlamentului. Între timp realizează sculpturile „Adam”, „Eva” și „Gânditorul” (Le Penseur).

În Metropolitan Museum din New York este inaugurată, în 1912, o sală consacrată lui Auguste Rodin. În 1914 îi apare monografia „Les Cathédrales de France”, care cuprinde studiile sale asupra stilului gotic în arhitectură.

În anul 1916, AUGUSTE RODIN se îmbolnăvește grav și donează o mare parte din colecțiile sale statului francez. La 29 ianuarie 1917, se căsătorește, la Meudon, cu Rose Beuret. Rose moare pe 14 februarie, iar AUGUSTE RODIN se stinge din viață pe 17 noiembrie. Amândoi sunt înmormântați în cimitirul din Meudon.

La 4 august 1919, Muzeul Rodin din Paris își deschide porțile pentru public.

Google își schimbă logoul ocazional, pentru a serba un anumit eveniment major sau o personalitate care a schimbat lumea.

Citește și