„Am semnat decretul de numire în funcția de Procuror General al României a lui Augustin Lazăr”, a declarat Klaus Iohannis în cadrul unei conferințe de presă pe care a susținut-o la Palatul Cotroceni.
Ministrul Justiției, Raluca Prună, a transmis vineri propunerea pentru funcția de Procuror General către președintele Klaus Iohannis, după ce Consiliul Superior al Magistraturii a dat aviz pozitiv după interviul susținut de Augustin Lazăr.
„Proiectul managerial are propunerea de a reforma Ministerul Public și de a îl ridica la standarde europene, din punct de vedere al managementului și al mentațității. Proiectul e bazat pe o cunoaștere aprofundată a Ministerului Public, care vine nu doar din experiență ci și din activitatea de cercetător pe care am avut-o fiind și cadru didactic”, a spus magistratul în cadrul interviului pe care l-a susținut la CSM.
Augustin Lazăr a suținut în fața procurorilor din Consiliul Superior al Magistraturii că intenționează înființarea unui serviciu de integritate, care ar avea rolul verificării integrității magistraților procurori. De asemenea, Augustin Lazăr a precizat că Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție ar trebui restructurat, susținând că ar trebui desființate parchetele mici, pentru ca procurorii să nu mai fie sub influența persoanelor puternice pe plan local.
Augustin Lazăr are o vechime, în funcția de procuror, de 34 de ani, dintre care 18 ani în funcții de conducere. El este procuror general al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia din anul 2013, calitate în care a coordonat și a instrumentat cauze complexe, una dintre acestea fiind urmărirea și repatrierea tezaurelor sustrase din situl Sarmizegetusa Regia, în care a fost necesară cooperarea judiciară internațională. Anterior, din anul 2001 până la finalul anului 2012, a ocupat funcția de procuror general adjunct al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia.