Augustin Lazăr are rezerve în privința desecretizării protocoalelor cu SRI. Mesaj cu subînțeles pentru Dăncilă și Toader
Procurorul general al României a precizat că aspectele prevăzute de protocolul cu SRI, referitoare la realizarea măsurilor de supraveghere tehnică, încă sunt în vigoare, parțial, însă în legătură cu infracțiuni de securitate națională.
„Există protocoale, noi tot timpul am lucrat cu toate instituțiile, cu niște protocoale, care sunt niște proceduri tehnice de lucru cu instituțiile respective. Având în vedere că este vorba despre informații clasificate în fluxul de informații dintre instituțiile de informații și Ministerul Public, protocolul a fost înregistrat la informații clasificate. Dar ele nu reprezintă altceva decât proceduri tehnice de lucru care reglementează cine, unde se prezintă cu informațiile clasificate, cui i le predă și se mai reglementa acel procedeu probator de supravegrete tehnică atunci când SRI-ul avea competența să îl pună în aplicare, cu precizarea că acea procedură de lucru, parțial, este în vigoare cu referire la infracțiunea securitatea națională. Aici va trebui să cântărim dacă acea procedură de lucru făcută publică va fi bun sau nu va fi bună sau dacă o facem publică, ea să prezinte o altă procedură fiindcă noi trebuie să cântărim între bine public, securitatea națională și interesul public de a cunoaște aceste lucruri care sunt dezbătute. Prin urmare, noi nu avem nimic împotrivă dacă hotărăsc instituțiile justiției și nu un politician, care vine azi și spune ca mâine să se desecretizeze”, a spus Augustin Lazăr în plenul CSM.
Procurorul general al României susține că este în curs o analiză privind temeiul legal de desecretizare, pentru a stabili „și cum s-ar putea proteja procedurile care trebuie să meargă în continuare, procedurile de lucru, care nu ar trebui făcute public în acest moment, fără să afecteze activitatea investigativă care privește securitatea națională”.