Augustin Lazăr: Este fără precedent ca inspectorii judiciari să se înregistreze între ei

Publicat: 21 09. 2017, 12:30
Actualizat: 26 03. 2019, 01:12

„Am putea spune că, din păcate, e un impas al Inspecției Judiciare, care se află într-o situație fără precedent și care trebuie analizată de către CSM, urmând să se aprecieze care ar fi măsurile manageriale cele potrivite de ieșire din acest impas. Este fără precedent ca inspectorii judiciari să se înregistreze între ei. Urmează să vedem în continuare”, a declarat, joi, la sediul CSM, procurorul general Augustin Lazăr, făcând referire la cazul inspectoarei Mihaela Focică.

De altfel, Uniunea Națională a Judecătorilor din România (UNJR) și Asociația Magistraților din România (AMR) au cerut, joi, Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) să se sesizeze în vederea apărării independenței sistemului judiciar față de pretinsele presiuni pe care Laura Codruța Kovesi le-ar fi făcut asupra procurorului inspector Mihaela Focică.

Reacția vine după ce în presă a fost publicată o înregistrare ambientală a unui dialog dintre procurorul Gheorghe Stan, inspector-șef adjunct al Inspecției Judiciare, și procuroarea Mihaela Focică, procuror inspector care a făcut verificări la DNA. Din spusele procuroarei Mihaela Focică, așa cum rezultă din respectiva înregistrare, procurorul-șef DNA Laura Codruța Kovesi ar fi făcut presiuni asupra ei în lucrarea care îi era desemnată și în care cerceta trei procurori DNA cu privire la eventuala săvârșire de către aceștia a unor abateri disciplinare. De asemenea, din cadrul aceluiași dialog, reiese și că procurorul Codruț Olaru, membru CSM, ar fi exercitat presiuni asupra procurorului inspector Mihaela Focică.

Asociațiile de magistrați reamintesc, în scrisoare, că reprezentanții Consiliului Superior al Magistraturii au amendat ferm, în anii trecuți, declarațiile unor politicieni, jurnaliști ori funcționari publici prin care aceștia criticau acțiunile DNA, iar CSM a apreciat atunci că astfel de declarații sunt acte care au afectat independența sistemului judiciar în ansamblul său.

UNJR și AMR cer efectuarea unei anchete efective, audierea în ședință publică a plenului CSM a tuturor persoanelor implicate și întocmirea unui raport asumat de Consiliu.

„CSM trebuie, cu atât mai mult acum, să acționeze pentru verificarea acțiunii procurorului-șef DNA care, dacă se confirmă, afectează grav independența, imparțialitatea procurorului inspector și, prin această, independența sistemului judiciar în ansamblul sau. Astfel de presiuni extrem de grave nu pot fi ignorate, nici trecute cu vederea, fiind absolut necesar a fi verificate cu toată seriozitatea de către CSM, în calitatea pe care o are de garant al independenței justiției. Solicităm efectuarea unei anchete efective, audierea în ședința publică a Plenului CSM a tuturor persoanelor implicate și întocmirea unui raport asumat de CSM în care să se clarifice toate aspectele menționate în acea înregistrare”, se mai arată în scrisoare.

Conducerea Inspecției Judiciare (IJ) a transmis Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) o adresă, însoțită de un suport conținând înregistrările cu una din inspectoarele care a verificat DNA, Mihaela Focică, aceste materiale fiind distribuite tuturor membrilor CSM.

„La CSM s-a înregistrat o adresă din partea conducerii IJ, însoțită de un suport conținând înregistrările făcute publice în presă. Materiale au fost distribuite tuturor membrilor CSM spre analiză și încă nu s-au derulat dezbateri pentru conturarea unei poziții oficiale”, au declarat, pentru MEDIAFAX, reprezentanții Consiliului.