Prima pagină » Știri » Augustin LAZĂR, la ședința DNA, după ce Anca JURMA a renunțat la interimat. Călin Nistor va prelua conducerea interimară a direcției anticorupție

Augustin LAZĂR, la ședința DNA, după ce Anca JURMA a renunțat la interimat. Călin Nistor va prelua conducerea interimară a direcției anticorupție

Procurorul general, Augustin Lazăr, a ajuns, marți, la sediul DNA, pentru a lua parte la ședința cu reprezentanții instituției, după ce Anca Jurma a anunțat luni că RENUNȚĂ la șefia interimară a Direcției.

„Astăzi este ultima zi a mandatului de 6 luni pentru care am fost delegată în funcția de procuror șef al DNA. Am acceptat cu greu această funcție interimară, la solicitarea conducerii Ministerului Public, într-un moment în care DNA se afla într-o situație dificilă. Urma ca în scurt timp să aibă loc o procedură de desemnare a procurorului șef numit, cu un mandat de trei ani. Din rațiuni care nu au depins de mine, aceasta perioadă s-a prelungit până după încheierea celor 6 luni”, arată Anca Jurma, într-un comunicat de presă postat pe site-ul DNA.

Încă procuror șef interimar al Direcției, ea arată că primul său obiectiv a fost acela de a face în așa fel încât, din punctul de vedere al funcționării și al organizării interne a DNA, să fie rezolvate toate problemele pentru ca activittaea să poată fi desfășurată în condiții bune.

„Un obiectiv și mai important a fost acela de a mă asigura, atât cât puteam și cât depindea de mine conform atribuțiilor legale, că dosarele trimise în judecată de DNA privesc fapte penale susținute temeinic de probe și că anchetele respectă normele legale și drepturile fundamentale ale cetățenilor.Încă din prima zi a mandatului interimar am subliniat că DNA nu are ținte, ci are o competență prevăzută de lege, pe care trebuie să și-o îndeplinească, și anume aceea de a combate corupția la nivel înalt prin mijloace prevăzute de legea penală. Mai mult, am considerat că atâta timp cât există corupție în România, procurorii DNA trebuie să aibă posibilitatea, atât legală cât și de fapt, să instrumenteze dosare, corect și profesionist și fără să fie intimidați. (…) Nu m-am solidarizat și nu mă voi solidariza cu abuzuri în îndeplinirea actului de justiție, indiferent de către cine s-ar comite. Aceste abuzuri nu trebuie să existe, iar dacă există, ele trebuie sancționate. Cred într-o justiție cu mâinile curate”, consideră Anca Jurma.

Aceasta transmite însă că nu se solidarizează însă cu maniera în care unii procurori au înțeles să își exprime nemulțumiri profesionale sau personale „folosind metode ascunse, nelegale și nedeontologice, nedemne de un magistrat”.

„Cred că s-a ajuns prea departe și cred că a venit momentul ca aceste practici să înceteze. În perioada Sărbătorilor am avut timp să mă gândesc și am ajuns la concluzia că mi-am făcut datoria cum am știut mai bine, cu totală bună credință, echilibru și preocupare pentru bunul mers al instituției, dar că mandatul meu interimar trebuie să se încheie aici. Evenimentele recente, inclusiv folosirea într-un scop injust și denaturarea sensului unei convorbiri private în care căutam soluții, legale și corecte, pentru mai buna desfășurare a activității instituției, m-au determinat să apreciez că nu mai am condițiile necesare pentru a continua să îndeplinesc această funcție conform viziunii și obiectivelor pe care mi le-am propus când am acceptat-o”, potrivit sursei citate.

Anca Jurma își încheie mesajul precizând că vrea că această perioadă de provizorat la DNA să se încheie cu numirea unui „procuror șef dedicat actului de justiție corect și profesionist, a unui procuror independent și integru, care să dorească să continue eforturile depuse de DNA pentru combaterea corupției la nivel înalt și mediu și căruia să i se dea șansa și mijloacele pentru a reuși”.

În decembrie 2018, procurorul general, Augustin Lazăr, anunța că a cerut Serviciului de îndrumare și control din cadrul PÎCCJ să facă verificări după ce în spațiul public a apărut o înregistrare între șefa DNA, Anca Jurma, și procurorul Florentina Mirică. Șefa acestui serviciu este Laura Codruța Kovesi. Anca Jurma a precizat, într-o declarație transmisă presei, că la discuție au participat doar cele două și nu i-a fost cerut acordul pentru efectuarea înregistrării.

Lazăr, la DNA

Procurorul general al României a ajuns, marți dimineață, la sediul central al Direcției Naționale Anticorupție pentru a participa la o ședință a reprezentanților instituției după ce luni Anca Jurma a anunțat, printr-o scrisoare transmisă Consiliului Superior al Magistraturii, că nu mai dorește prelungirea mandatului interimar pe care-l are la conducerea DNA. Augustin Lazăr nu a făcut declarații la sosirea la sediul DNA.

Secția pentru procurori a CSM trebuia să dezbată luni propunerea de prelungire a delegării Ancăi Jurma la conducerea Direcției Naționale Anticorupție, însă aceasta a anunțat, prin intermediul unei scrisori transmise Consiliului Superior al Magistraturii, că nu mai dorește încă un mandat interimar la conducerea DNA. Anunțul a fost făcut de ministrul Justiției, Tudorel Toader.

 

„În timpul ședinței, în timpul deliberărilor, la secție s-a primit o declarație din partea doamnei Jurma prin care renunță la consimțământul prealabil acordat. În cazul acesta, Secția nu avea cum decât să ia act de voința dânsei, de retragere a acordului și vom vedea ce va decide Secția la o ședință ulterioară”, a declarat Tudorel Toader.

Întrebat dacă asta înseamnă că urmează o altă persoană la conducerea interimară a DNA, Toader a replicat: „Altă soluție nu ai. Sigur, altă propunere, sigur, și CSM-ul, Secția pentru procurori se va întâlni joia viitoare și probabil se va decide”.

În iulie 2018, Anca Jurma a fost delegată de către procurorul general Augustin Lazăr pentru interimatul la șefia DNA. Ea deținuse înainte două mandate de șef al serviciului de cooperare internațională, ulterior fiind consiliera Laurei Codruța Kovesi, însă nu instrumentase dosare penale de mai bine de 10 ani.

 

Anca Jurma a refuzat – printr-o scrisoare transmisă CSM – să continue mandatul de procuror șef interimar al Direcției Naționale Anticorupție. Ministrul Justiției Tudorel Toader solicitase Consiliului Superior al Magistraturii să prelungească interimatul, iar acum va trebui să identifice un alt procuror care să poată ocupa temporar funcția. Propunerea oficială pentru postul de șef al DNA este Adina Florea, pe care președintele Klaus Iohannis a anunțat că o va respinge și a doua oară, după o analiză care va mai dura ceva timp.

Anca Jurma a trimis o scrisoare Secției pentru procurori a CSM, în care anunță că nu mai dorește să continue mandatul interimar la conducerea DNA, a anunțat luni ministrul Justiției, Tudorel Toader. CSM trebuia să dezbată luni propunerea de prelungire a delegării acesteia la conducerea Direcției Naționale Anticorupție

„În timpul ședinței, în timpul deliberărilor, la secție s-a primit o declarație din partea doamnei Jurma prin care renunță la consimțământul prealabil acordat. În cazul acesta, Secția nu avea cum decât să ia act de voința dânsei, de retragere a acordului și vom vedea ce va decide Secția la o ședință ulterioară,” a declarat Tudorel Toader.

 Ministrul a explicat că va trebui să propună un alt procuror șef interimar: „Altă soluție nu ai. Sigur, altă propunere, sigur, și CSM-ul, Secția pentru procurori se va întâlni joia viitoare și probabil se va decide”.

„Acordul de voință este o chestiune strict personală. Dânsa cred că este cea mai în măsură să spună în condiții și-a exprimat acordul și în ce condiții și l-a retras. Personal, nu pot să mă substitui domniei sale în a da explicații.(…) Am convingerea că Secția pentru procurori va identifica cel puțin provizoriu un procuror care să-și asume responsabilitățile respective, care să respecte dorința cuiva de a nu continua în această funcție,” a completat Toader.

 

 În iulie 2018, Anca Jurma a fost delegată de către procurorul general Augustin Lazăr pentru interimatul la șefia DNA. Ea deținuse înainte două mandate de șef al Serviciului de cooperare internațională, ulterior fiind consilierul Laurei Codruța Kovesi, însă nu instrumentase dosare penale de mai bine de 10 ani.

Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a propus-o în două rânduri pe Adina Florea pentru funcția de procuror-șef DNA, însă președintele Klaus Iohannis a anunțat că aceste propunerea se află încă în analiza departamentului de resort din cadrul Administrației Prezidențiale, prin urmare o decizie încă nu a fost luată în ceea ce privește fostul post al Laurei Codruța Kovesi. Oricum, șeful statului a anunțat că nu va aproba propunerea.

Citește și