Prima pagină » Știri » Aurel Pop, despre Ditrău: Stimularea reacției xenofobe de către autorități mă întristează

Aurel Pop, despre Ditrău: Stimularea reacției xenofobe de către autorități mă întristează

Aurel Pop, despre Ditrău: Stimularea reacției xenofobe de către autorități mă întristează
Președintele Academiei Române, Ioan Aurel Pop, se declară întristat de stimularea reacției „umorale, instinctuale și xenofobe" de către autoritățile laice și religioase în scandalul de la Ditrău, susținând că în acest caz este vorba și de rasism.

Potrivit unei postări scrise, duminică, de Ioan Aurel Pop, președintele Academiei Române, pe pagina sa de Facebook, situația celor doi brutari din Sri Lanka este explicabilă, deoarece este vorba despre o comunitate închisă, provenită dintr-o lume mai arhaică.

„Aflu cu stupoare că peste patru mii de oameni dintr-o comunitate maghiară din secuime s-ar simți amenințați profund, în însăși ființa lor, de doi muncitori din Sri Lanka. Până la un punct, frica celor 200-300 de locuitori care s-au strâns într-o sală din Ditrău, ca să protesteze contra a doi străini, poate să fie explicată: este vorba despre o comunitate închisă, provenită dintr-o lume mai arhaică, fără contacte directe, serioase și intense cu lumea. Ceea ce mă întristează pe mine este stimularea acestei reacții umorale, instinctuale și xenofobe de către autoritățile laice și religioase”, a arătat Pop.

Acesta s-a întrebat cum se poate ca un primar din anul 2020, dintr-o țară a UE, un fruntaș al unui partid politic reprezentat la Bruxelles și la Strasbourg și, mai ales, un preot „să augmenteze melodrama, asezonată cu lacrimi, Tatăl Nostru, voci voalate de emoție, cereri de expulzare, somații de angajamente ferme de închidere în sine a comunității, ca și cum comuna ar fi amenințată de un cataclism iminent”.

Ioan Aurel Pop a subliniat că cei doi muncitori ar fi trebuit să fie bineveniți, pe fondul respectării legii, iar primarul și omul de partid aveau obligația impusă de Constituția României și de legile UE să dezamorseze imediat atmosfera încordată, iar preotul să se gândească la menirea credinței creștine și a bisericii, care predică frăția universală.

„Întâmplarea este, mă tem, cu rădăcini mult mai profunde și conduce spre o anumită atmosferă de intoleranță, de neacceptare a celuilalt, a aproapelui, de excludere și de xenofobie. Aici, în cazul în speță, este vorba și de rasism”, a mai spus președintele Academiei Române.

Ioan Aurel Pop a menționat că știe că autoritățile statului ungar actual au o politică „restrictivă și discriminatorie” față de străini, că au construit ziduri și garduri la frontiere și că localnicii din secuime nu urmăresc decât televiziunile de la Budapesta.

„Dar statul român are o cu totul altă politică și o cu totul altă abordare a acestui subiect. Iar comuna cu pricina se află pe teritoriul României și trebuie să se supună legislației, moralei și politicii din statul român”, a conchis Pop.

Peste 300 de persoane au participat, sâmbătă, la Căminul Cultural din Ditrău, la o adunare populară unde s-a discutat situația angajării celor doi cetățeni din Sri Lanka la brutăria din comună. Oamenii au insistat că nu vor emigranți în satul lor.

 

Citește și