Prima pagină » Știri » AURELIA ION va fi înmormântată cu ONORURI MILITARE. Cine a fost AURELIA ION

AURELIA ION va fi înmormântată cu ONORURI MILITARE. Cine a fost AURELIA ION

AURELIA ION va fi înmormântată cu ONORURI MILITARE. Cine a fost AURELIA ION
AURELIA ION va fi înmormântată cu ONORURI MILITARE. Aurelia Ion, studenta care a decedat în urma accidentului aviatic din Munții Apuseni, va fi avansată post-mortem la gradul de locotenent și înmormântată cu onoruri militare, informează, miercuri, Ministerul Apărării

Aurelia Ion, studenta care a decedat în urma accidentului aviatic din Munții Apuseni, va fi avansată post-mortem la gradul de locotenent și înmormântată cu onoruri militare, informează, miercuri, Ministerul Apărării.

Ministrul Apărării Naționale, Mircea Dușa, a dispus avansarea post-mortem a sublocotenentului Aurelia Ion la gradul de locotenent.

Totodată, ministrul Dușa a dispus ca Aurelia Ion să fie înmormântată cu onoruri militare, se arată într-un comunicat de presă al Ministerului Apărării Naționale.

Trupul neînsuflețit al Aureliei Ion va fi depus la capela Cimitirului Ghencea Militar, înmormântarea urmând să aibă loc joi.

Aurelia Ion avea 23 de ani, era ofițer-student în anul V la Institutul Medico-Militar din București și făcea un stagiu de pregătire la Spitalul Fundeni. De-a lungul studiilor, tânăra s-a implicat voluntar în numeroase activități pe linie medicală, a precizat MApN.

Comandantul Institutului Medico-Militar, Dragos Cuzino, a declarat că Aurelia Ion și-a dorit din copilărie să fie medic, ea fiind o studentă eminentă, devotată, care se afla alături de unii dintre cei mai buni medici din România.

„Vreau să îmi exprim regretul și tristețea profundă față de pierderea suferită. E o pierdere imensă, a noastră, a medicinei militare în primul rând. Mă gândesc aici la colegii și camarazii din armată, din Ministerul Apărării, până la conducerea Ministerului Apărării”, a spus colonelul dr. Dragoș Cuzino.
Doctorul Dragoș Cuzino a precizat că medicina a pierdut o studentă eminentă, „o studentă care și-a dorit încă din copilărie să învețe și să practice profesia de medic și, mai târziu, să îmbrace haina militară”.

„Și, ca o dovadă a faptului că a fost o studentă strălucită, o studentă devotată, care învăța, iată se afla împreună cu unii dintre cei mai buni medici din România, în acest echipaj medical și a fost implicată în tragedia în urma căreia și-a pierdut viața”, a adăugat dr. Dragos Cuzino.

Studenta Aurelia Ion și pilotul Adrian Iovan și-au pierdut viața după ce un avion de mici dimensiuni de tip BN2, la bordul căruia se afla un echipaj medical, a aterizat forțat, luni după-amiază, într-o zonă muntoasă accidentată, la peste 1.400 de metri altitudine, la granița județelor Cluj și Alba.

Coordonatorul SMURD Cluj, dr. Adela Golea, a declarat că tânăra a fost găsită în stop cardio-respirator de către echipajele care au ajuns la fața locului. Medicii au făcute „reprize” de resuscitare atât la locul accidentului, cât și în ambulanță, dar, în final, s-au văzut nevoiți să declare decesul.

„Legat de studenta care și-a pierdut viața, pot spune că a fost adusă la ambulanță. Am continuat resuscitarea, am aflat că s-au făcut manevre de resuscitare și la fața locului, dar datele erau contradictorii. Am continuat resuscitarea pentru că, în hipotermie, creierul care își scade activitatea are șansa de a-și reveni, dacă trupul este încălzit. De aceea am încercat manevrele. Ceea ce am constatat era un abdomen destins care, din punctul nostru de vedere, era o suspiciune de hemoragie masivă sau leziune de tub digestiv. Pupilele nu reacționau. Când am măsurat temperatura (corpului studentei – n.r.), era 18,6 grade Celsius, iar EKG era o bară. Atunci am declarat decesul, adică în mașina SMURD”, a spus dr. Golea.

În urma accidentului au fost răniți copilotul Răzvan Petrescu și patru medici – Radu Zamfir de la Spitalul Fundeni, Valentin Calu de la Spitalul Elias, Cătălin Pivniceru de la Spitalul „Sf. Maria” și Sorin Ianceu de la Spitalul Municipal din Beiuș, județul Bihor.

Echipa medicală din avion mergea de la București la Oradea, unde urma să preleveze ficatul de la un donator de peste 60 de ani care a suferit un accident vascular cerebral.

Epava avionului și victimele au fost găsite de un pădurar, după o căutare de aproximativ cinci ore, la care au participat pompieri salvatori, jandarmi montani, polițiști, salvamontiști, angajați ai Parcului Național Munți Apuseni și localnici.

Citește și