Prima pagină » Știri » Aurescu și ministrul britanic pentru relația cu Europa, convorbire pe situația românilor post-Brexit

Aurescu și ministrul britanic pentru relația cu Europa, convorbire pe situația românilor post-Brexit

Aurescu și ministrul britanic pentru relația cu Europa, convorbire pe situația românilor post-Brexit
Bogdan Aurescu a avut o convorbire telefonică cu ministrul de stat britanic pentru relația cu America și Europa Christopher Pincher,pe tema situației românilor din Marea britanie,după Brexit. Aurescu a primit asigurări că drepturile cetățenilor români din Marea Britanie vor fi respectate după Brexit.

„Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a avut vineri, 31 ianuarie 2020, o discuție telefonică cu Christopher Pincher, ministru de stat pentru Europa și Americi în cadrul ministerului afacerilor externe al Regatului Unit (Foreign and Commonwealth Office), la solicitarea părții britanice” se arată în comunicatul publicat, vineri, pe site-ul Ministerului de Externe.

Comunicatul transmite că minsitrul Bogdan Aurescu și-a transmis regretul către omologul său britanic cu privire la ieșirea Marii Britanii din UE, afirmând în același timp că respectă decizia.

„Șeful diplomației române a exprimat regretul cu privire la decizia Regatului Unit de a se retrage din Uniunea Europeană, decizie pe care însă România o respectă, și a exprimat încrederea că UE și Regatul Unit vor rămâne parteneri apropiați și în viitor. A arătat că Acordul de retragere agreat între Uniunea Europeană și Marea Britanie reprezintă cel mai adecvat instrument pentru asigurarea predictibilității și certitudinii juridice pentru toți cetățenii UE, inclusiv români, și ai Regatului Unit”, mai transmite comunicatul.

Bogdan Aurescu a subliniat importanta implementării unui Acord de retragere al Marii Britanie din UE.

„Pentru viitor, ministrul Bogdan Aurescu a accentuat necesitatea concentrării eforturilor UE și Regatului Unit pe implementarea Acordului de retragere pe toate componentele acestuia, precum și inițierea discuțiilor privind relațiile viitoare UE-Regatul Unit. A reiterat angajamentul României pentru agrearea unui parteneriat ambițios și cuprinzător, în interesul cetățenilor și al mediului de afaceri, care să reflecte valorile comune și interesele convergente într-o arie largă de domenii”, mai arată comunicatul.

Totodată, ministrul Bogdan Aurescu a evidențiat că România va urmări cu prioritate interesele cetățenilor români, drept componentă principală a viitorului Acord, pentru România fiind foarte important ca regimul pe care Regatul Unit îl va aplica cetățenilor europeni, în toate domeniile, să nu implice diferențe de tratament între aceștia.

„Ministrul de stat Christopher Pincher a exprimat deschiderea pentru colaborarea cu privire la asigurarea drepturilor cetățenilor în urma Brexit, asigurând cu privire la implementarea cât mai cuprinzătoare a prevederilor relevante din Acordul de retragere; a asigurat totodată cu privire la deschiderea deplină a autorităților britanice de resort pentru a răspunde oricăror cerințe punctuale în procesul de obținere a statutului de pre-settled și settled”, mai spune MAE.

Totodată, potrivit comunicatului „șeful diplomației române a subliniat importanța pregătirii semnării noii Declarații Comune a Parteneriatului Strategic, care aduce la zi și dezvoltă Parteneriatul Strategic, adaptându-l la noile realități post-Brexit, la cel mai înalt nivel, mai ales în contextul în care în acest an se împlinesc 140 de ani de la stabilirea legăturilor diplomatice”.

„Ministrul Bogdan Aurescu a evocat și interesele și poziționările apropiate între cele două state pe dimensiunea de politică externă și de securitate, îndeosebi în ceea ce privește susținerea relației transatlantice, provocările din Vecinătatea Estică și cooperarea în cadrul NATO, mulțumind părții britanice pentru prezența militară pe Flancul Estic și la Marea Neagră, inclusiv prin misiunile de poliție aeriană din România. Cei doi oficiali au agreat continuarea eforturilor de coordonare și de acțiune comună în aceste domenii”, încheie comunicatul.

Marea Britanie, membră a comunității europene din ianuarie 1973, se va retrage oficial din Uniunea Europeană pe 31 ianuarie 2020, la ora locală 23.00 (1 februarie, 0.00, ora Bruxellesului). Va urma o perioadă de tranziție, până pe 31 decembrie 2020, în care Marea Britanie va continua să aplice reglementările europene.

Foto: Mediafax / Bogdan Stamatin

Autor

Citește și