„Astăzi suntem alături de poporul american în comemorarea celor căzuți și omagierea eroilor unuia dintre cele mai negre momente ale istoriei recente.(…) România a fost și rămâne deplin solidară cu Statele Unite ale Americii. Tragedia fără sens suferită de poporul american a apropiat și mai mult națiunile noastre și a dat o nouă semnificație relației între România și Statele Unite ale Americii”, i-a tramsmis Aurescu secretarului de stat american, potrivit unui comunicat de presă transmis de MAE Agenției MEDIAFAX.
Aurescu a omagiat „sacrificiul celor care au luptat până la jertfa supremă împotriva terorismului” și a reiterat determinarea României de a continua eforturile pentru prevenirii și combaterii terorismului, alături de SUA și partenerii internaționali, „indiferent de forma sa de manifestare”. De asemenea, ministrul a evocat rolul semnificativ al Parteneriatul Strategic dintre România și SUA, în consolidarea relațiilor bilaterale, în asigurarea securității comune și a stabilității în regiunea euro-atlantică.
În urma atacurilor teroriste din 11 septembrie 2001 și-au pierdut viața peste 3000 de cetățeni americani, inclusiv membri ai comunității româno-americane, precizează MAE.
Statele Unite marchează vineri 14 ani de la atacurile teroriste de la 11 septembrie 2001 printr-o serie de ceremonii, inclusiv o comemorare la un memorial deschis joi în Pennsylvania pe locul unde s-a prăbușit unul dintre cele patru avioane deturnate, relatează DPA online.
Momente de reculegre urmează să comemoreze, în întreaga țară, cele mai sângeroase atacuri teroriste comise în istoria Statelor Unite.
Pe 11 septembrie 2001, extremiști angajați în misiuni sinucigașe au deturnat patru avioane de pasageri, transformând aeronavele de linie în adevărate rachete ghidate împotriva celor două turnuri ale World Trade Center de la New York, Pentagonului și unor locuri din afara Washingtonului.