Prima pagină » Știri » Autoritatea Electorală Permanentă verifică legalitatea cheltuielilor făcute de partidele și candidații de la prezidențiale

Autoritatea Electorală Permanentă verifică legalitatea cheltuielilor făcute de partidele și candidații de la prezidențiale

Autoritatea Electorală Permanentă verifică legalitatea cheltuielilor făcute de partidele și candidații de la prezidențiale
AEP verifică, până pe 10 februarie, cheltuielile și veniturile partidelor și candidaților de la prezidențiale. Verificările vizează șase competitori pentru care sunt rambursați banii cheltuiți la alegeri, dar și legalitatea sumelor obținute și cheltuite de zece competitori care nu au obținut 3%.

„Autoritatea Electorală Permanentă informează că Departamentul de control al finanțării partidelor politice și al campaniilor electorale din cadrul instituției efectuează, în perioada 06.01.2020 – 10.02.2020, verificarea documentelor privind veniturile încasate și cheltuielile efectuate de către competitorii electorali în campania electorală pentru alegerea Președintelui României din noiembrie 2019. Pentru un număr de șase competitori electorali care au întrunit pragul de 3% din voturile valabil exprimate la nivel național, verificările vizează și rambursarea sumelor cheltuite. Precizăm că, pentru un număr de zece competitori electorali care nu au întrunit pragul electoral de 3%, se verifică legalitatea veniturilor și cheltuielilor electorale efectuate în campania electorală”, se arată într-un comunicat al AEP, remis marți MEDIAFAX.

În conformitate cu prevederile legii privind finanțarea activității partidelor politice și a campaniilor electorale, în cel mult 90 de zile de la data alegerilor, Autoritatea „rambursează partidelor politice, alianțelor politice, organizațiilor cetățenilor aparținând minorităților naționale, respectiv candidaților independenți, pe baza documentelor justificative furnizate de mandatarul financiar în cel mult 30 de zile de la data alegerilor, sumele aferente cheltuielilor efectuate la nivel național în cazul în care partidul politic, alianța politică, alianța electorală, organizația cetățenilor aparținând minorităților naționale, respectiv candidatul independent a obținut minimum 3% din voturile valabil exprimate la nivel național”, potrivit comunicării.

Rezultatele finale ale verificărilor făcute de departamentul de specialitate din cadrul AEP vor fi publicate în Monitorul Oficial și pe pagina de Internet a Autorității.

Potrivit datelor furnizate de Autoritatea Electorală Permanentă, pentru campania electorală de la alegerile prezidențiale din noiembrie 2019, au fost declarate și înregistrate 71.620.145 de milioane de lei. Din această sumă de 71,6 milioane de lei, 18,4 milioane de lei sunt contribuțiile electorale ale candidatului Klaus Iohannis și 19,7 milioane de lei ale candidatului PSD Viorica Dăncilă. Urmează în ordinea sumelor Mircea Diaconu cu 11,7 milioane de lei, Theodor Paleologu cu 7 milioane de lei și Dan Barna cu 4,8 milioane de lei.

Din suma de 71,6 milioane de lei, 33,2 milioane de lei au fost solicitate spre rambursare de către candidații la alegerile prezidențiale.

În ceea ce privește formele de finanțare pentru alegerile prezidențiale, 35,9 milioane de lei proveneau din finanțare privată, iar 35,6 milioane din finanțare publică.

Citește și